Cozonac de Paști (din aluat leneș)

Se apropie sărbătorile pascale și am decis să experimentez cu cozonacul. De această dată am optat pentru un aluat leneș, care nu necesită a fi frământat. Doar tratat cu grijă și căldură.

Știu că mulți dintre voi preferă să cumpere cozonacul gata, mai ales dacă au dubii că vor reuși din prima să-l prepare așa cum trebuie. De aceea, aș vrea să încercați anume această rețetă, deoarece aluatul nu se frământă și nu cere o atenție deosebită. Mai degrabă, o temperatură potrivită în bucătărie (adică, cald) și multă dragoste.

În rezultat, toată casa miroase a cozonac, iar acesta s-a primit pufos, cu aromă de portocală și unt. Mai jos vedeți cum l-am pregătit.

Ingredientele necesare pentru 2 cozonaci (forma de copt D 14.5  x H 17 cm):

 • 600 g făină de grîu
 • 6 gălbenușuri, tº camerei
 • 300 ml lapte
 • 180 g unt nesărat, tº camerei
 • 180 g zahăr
 • 8 g drojdie uscată
 • ½ linguriță sare
 • 150 g fructe uscate (stafide și răchițele)
 • zestul de la o portocală
 • 1 linguriță zahăr vanilat
 • 120 ml suc de portocale (proaspăt stors)

57226273_657366848066914_1021503283535020032_n

 1. Este important ca înainte de a ne apuca de aluat să lăsăm toate produsele la tº camerei, pentru ca acestea să nu fie reci. De asemenea, în bucătărie urmează a fi cald, dat fiind că aluatul iubeşte căldura, pentru a creşte bine.
 2. Pentru început turnăm sucul de portocale peste fructele uscate și le lăsăm să se înmoaie pentru aproximativ 1 – 1.5 ore, după care le scurgem de lichid și le uscăm bine (cu prosopul de bucătărie).
 3. Pregătim opara. Încălzim puțin laptele, după care dizolvăm în el drojdia și 2n lingurițe de zahăr (din cantitatea totală de zahăr). Apoi, îl acoperim cu un prosop de bucătărie și îl punem la cald pentru aproximativ 10-15 min pînă apare spuma, care ne vorbeşte despre începerea procesului de fermentare.
 4. Separat, într-un bol, cu ajutorul unui mixer, batem gălbenușurile cu sarea, restul zahărului și zahărul vanilat, pînă obținem o compoziție pufoasă deschisă la culoare.
 5. În compoziția obținută, adăugăm untul moale și zestul portocalei și continuăm să batem totul cu mixerul.
 6. Apoi, adăugăm opara și amestecăm bine totul.
 7. După care, în cîteva etape, incorporăm făina cernută, amestecînd-o cu grijă cu o lingură de lemn. În final, compoziția va avea consistența asemănătoare smântânii grase.
 8. Acoperim bolul cu aluat cu peliculă alimentară și un prosop de bucătărie și îl punem la cald pentru aproximativ o oră sau până când acest va crește în volum de două ori.
 9. După ce aluatul a crescut, adăugăm fructele uscate și amestecăm bine totul. Acoperim bolul cu peliculă alimentară și prosop de bucătărie și îl punem la cald pentru încă 40-50 min.
 10. Formele pentru copt le ungem cu unt.
 11. Aluatul crescut îl împărțim în două și îl aranjăm atent în formele pentru copt. După care, le acoperim cu prosop de bucătărie și lăsăm să crească încă o oră.
 12. Coacem cozonacii în rola preîncălzită la 170º pentru 15 min, apoi micșorăm temperatura la 160º și îi coacem încă 35 min. *Verificăm dacă acesta s-a copt cu ajutorul unui beţişor de lemn, pe care îl înfigem în centrul cozonacului. Dacă beţişorul iese umed şi cu aluat pe el, apoi cozonacul nu este gata, iar dacă beţişorul iese uscat şi curat, apoi cozonacul este gata.
 13. După ce acesta s-a copt, se scoate din rolă şi se lasă să se răcorească în forma de copt aproximativ 10 minute, după care se transferă pe un grătar de bucătărie pentru a se răci complet.
 14. Pregătim glazura de zahăr.  Într-un bol batem cu mixerul 1 albuș de ou, până când acesta devine pufos și alb la culoare. Apoi, cernem deasupra 120-140 g de zahăr pudră și continuăm să batem totul. După care, incorpotăm 1 lingură de suc de lămâie. Glazura este gata și putem decora cozonacul răcorit.

Cozonacul de Paşti este gata şi se serveşte în ziua de Paşti alături de cei dragi. Cozonacul se păstrează învelit în prosop sau ţesătură din fibre naturale, pentru a evitarea uscarea acestuia.

Bon appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s