Galetă de ciocolată cu pere

Desertul pe care îl pregătesc astăzi este cu adevărat unul de toamnă. Crusta aromată de ciocolată în combinație cu perele dulci și zemoase te cuceresc din prima. În timp ce am pregătit acest desert, casa s-a umplut cu miresme de toamnă, iar inima de căldură.
Ceea ce-mi place la galete este imperfecțiunea perfectă. Căci, aceste tarte arată bine, indiferent cum sunt asamblate. Au cumva o alură rustică, care le face și mai atrăgătoare.
Zic să nu pierdem nici un minut și să purcedem la pregătirea acestui desert simplu. Însă, nu înainte de a include muzica.
IMG_0510
Ingredientele necesare pentru crustă:
 • 180 g făină de grîu
 • 25 g cacao pudră
 • 50 g zahăr Moș Zaharia
 • 110 g unt nesărat
 • câteva linguri de apă rece gheață

Ingredientele necesare pentru umplutură:

 • 3-4 pere zemoase
 • 1 lingură rasă de amidon de porumb
Opțional:
 • zahăr pudră (pentru decorare)
 • sos de ciocolată

IMG_0488

1. Într-un bol, cernem făina și cacao pudră. Adăugăm zahărul Moș Zaharia și amestecăm totul.  Tăiem untul cubulețe și îl amestecăm cu restul ingredientelor cu ajutorul degetelor, până cînd obținem o compoziție grunjoasă. Pentru a lega aluatul, adăugăm cîte o lingură de apă rece și amestecăm bine. Eu am adăugat aproximativ 2-3 linguri.

2. Din aluat formăm o bilă, o învelim în peliculă alimentară și o punem la frigider pentru cel puțin 1 oră.

3. Înainte de a scoate aluatul din frigider, setăm rola la 180º, după care pregătim umplutura galetei. Pentru umplutură, curățăm perele de cotoare și le tăiem felii subțiri.

4. Pregătim tava de copt, acoperind-o cu hîrtie pergament de copt.

5. Scoatem aluatul din frigider. Pe o suprafața curată de lucru, presărăm destul de multă făină, pentru a evita lipirea aluatului de aceasta. Cu ajutorul sucitorului întindem atent aluatul sub forma unui cerc de aproximativ 30 cm. Transferăm aluatul întins pe tavă cu ajutorul sucitorului, rulînd aluatul pe sucitor de la un capăt la celălalt.

6. Presărăm amidonul pe foaia de aluat, astfel încît să lăsăm pe tot diametrul aluatului o margine de aproximativ 5 cm, după care aranjăm feliile de pere. Acum, începem să tragem marginile libere peste umplutură.

7. Punem galeta în cuptor pentru aproximativ 20-25 minute sau pînă cînd perele sunt coapte. Cînd galeta este gata, o scoatem din cuptor și o lăsăm să se răcorească. Apoi, o acoperim cu un prosop pentru aproximativ 20 min, după care o presărăm cu zahăr pudră.

*eu am pregătit și un sos de ciocolată. Într-un bol, pe baia de aburi, am topit o cantitate egală de unt și de ciocolată. Cu acest sos am stropit galeta.

IMG_0486

8. Galeta de ciocolată cu pere este gata și poate fi servită cu ceaiul sau cafeaua preferată. Să aveți o toamnă aromată!

Bon appétit!

4 Comments Add yours

 1. Mmmm yum! I love the look of that crust (:

  Liked by 1 person

 2. Diana says:

  De cate ori ma gandeam sa includ si eu muzica preferatain retete si nu stiam cum!! 😊 Multumesc de idee scumpa Florica! Incerc si eu si reteta si playerul 😋🤗🙃
  Multa bafta noua!
  Diana / Dia’s Kitchen

  Liked by 1 person

  1. Cu mult drag!!! 😘

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s