Chec de brânză, mere și caramelă de cocos

E toamnă. Sfârșit de septembrie. Aproape sfârșit de săptămână. Deși e încă miercuri, gândul îmi este la ziua de vineri și la începutul weekend-ului. Acest gând zboară pe undele piesei The Cure – Friday I’m in love, care îmi răsună acum în căști.

 

Nu știu ce simt ceilalți odată cu venirea toamnei, însă eu simt căldură. Deși afară e rece, posomorât, uneori ploios, inima mi-e plină de căldură. Totul în jur îmbracă culori calde, băuturile reci se înlocuiesc cu cele fierbinți, în aer se simte miros de scorțișoară de la desertul proaspăt pregătit duminica, trecătorii își pun căciuli și fulare, cei ce savurează cafeaua la terase se învelesc cu pături calde. Toamna aduce multă căldură. E generoasă. Și nu doar în acest sens. Ne oferă o varietate mare de fructe și legume, de care să ne bucurăm pe tot parcursul sezonului rece. Din mulțimea de fructe de toamnă, eu prefer merele, perele și gutuile. Deserturile cu mere sunt ușor de preparat, dar sunt și printre preferatele mele. Încă de mic copil.

Astăzi, vreau să vă împărtășesc o rețetă mai neobișnuită, un pic exotică, a unui chec de brânză cu mere. Dat fiind că, în compoziția sa are fulgi de cocos mărunți, aceștia formează în final o crustă caramelizată deasupra. Vedeți mai jos ce alte ingrediente am folosit pentru acest desert delicios.

b714277d-3373-4a9e-9afb-bafd2513890d

Ingredientele necesare pentru pregătirea blatului:

 • 150 g brânză de vaci
 • 50 g unt
 • 2 ouă
 • 50 g zahăr “Moș Zaharia”
 • 50 g amidon
 • 100 g făină
 • 1 linguriță praf de copt

Ingredientele necesare pentru pregătirea umpluturii:

 • 400 g mere

Ingredientele necesare pentru pregătirea caramelei:

 • 100 g fulgi de cocos mărunți
 • 150 g zahăr “Moș Zaharia”
 • 100 g unt
 • 4 linguri lapte

Formă de copt cu diamentrul 21 сm.

 1. Pentru început setăm rola la 180º și pregătim forma de copt. Eu am folosit una cu fund detașabil. Ungem fundul și pereții formei cu unt, după care o presărăm cu făină. Excesul făinii îl scuturăm.
 2. După care, începem prepararea blatului. Într-un bol, batem cu ajutorul mixerului untul cu zahărul, până când compoziția capătă o textură pufoasă. Continuăm să batem totul și adăugăm câte unul – ouăle. Incorporăm brânza de vaci. Apoi, cernem și adăugăm făina și amidonul. În final, obținem un aluat lipicios, pe care îl întindem pe fundul tăvii de copt.
 3. Curățăm merele de coajă și cotoare, le tăiem felii medii și le stropim cu suc de lămâie, pentru a evita schimbarea culorii acestora.
 4. Pentru pregătirea caramelei, turnăm într-un castron untul și zahărul. Punem castronul la foc mediu și lăsăm să se topească zahărul, după care adăugăm fulgii de cocos. În momentul în care compoziția începe să fiarbă, luăm castronul de pe foc.
 5. Acum e momentul să aranjăm frumos merele pe blat și să turnăm deasupra compoziția de cocos.
 6. Punem forma de copt la rolă pentru aproximativ 40 minute, timp în care checul se coace frumos. Checul gata se lasă în forma de copt până acesta se răcorește puțin. Apoi, se transferă pe un platou.

2dfba0c4-735f-4a45-9b63-e46eab5a2b11

7. Checul de brânză, mere și caramelă de cocos este gata și se servește cu ceaiul preferat.

Bon appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s