Chec răsturnat cu gutui

Nu știu ce faceți voi duminicile, însă eu, de cele mai dese ori gătesc. Nu că aș face-o rar, dar pentru că duminicile sunt pentru a aduna familia în jurul mesei, pentr cel puțin două ori. Și, daaaa, duminica în familia mea se pregătesc deserturi.

Astăzi, am zis să încerc unul din deserturile lui Jamie Oliver, din cartea pe care am primit-o în dar ceva timp în urmă. Și iată că, am pregătit un desert de iarnă, plin de arome și gusturi. Checul răsturnat cu gutui pe care l-am preparat are o mulțime de ingrediente aromate: gutui, postocale, unt, scorțișoară, nuci, etc. Dar stați să vedeți mai jos cum a fost întregul proces.

1bd4c0c5-a340-48af-81aa-576e5fa3be63

Igredientele necesare pentru 10-12 porții:

 • 2 gutui, curățate de cotoare
 • 150 g unt, tăiat cubulețe, tº camerei, + puțin pentru a unge forma de copt
 • 250 g zahăr fin
 • sucul și zestul de la 2 portocale
 • 2 ouă mari, tº camerei
 • 175 g făină
 • 1 linguriță praf de copt
 • 1 praf de sare
 • ½ linguriță scorțișoară praf
 • 50 g nuci, tocate mărunt, + cîteva pentru decorul checului
 • 4 linguri pline de iaurt natural, + puțin pentru servire
 • 2 linguri miere
 1. Pentru început setăm rola la 180º și pregătim forma de copt. Eu am folosit una cu fund detașabil. Ungem fundul și pereții formei cu unt.
 2. Tăiem fiecare gutui în 8 părți egale și le punem într-o tigaie medie. Adăugăm 65 g de unt, 150 g de zahăr, zestul și sucul portocalelor și amestecăm totul. Punem tigaia la foc mediu. În momentul în care lichidul începe să fiarbă, lăsăm gutuile la foc mediu pentru aproximativ 10 min sau pînă cînd acestea se înmoaie, după care mărim focul și așteptăm pînă cînd zahărul capătă o nuanță de caramelă, auriu-maronie.
 3. Transferăm gutuile în forma de copt, aranjându-le frumos, după care turnăm sosul de portocale caramelizat. Lăsăm totul deoparte.
 4. Separat, într-un bol batem restul untului cu zahărul, pînă cînd amestecul devine mai deschis la culoare. Apoi fără să oprim mixerul, adăugăm ouăle pe rînd, după care incorporăm iaurtul, scorțișoara, făina și nucile tocate. 25508963_10210378022303459_1302700269_o - Copy
 5. Transferăm aluatul format peste gutui și punem forma de copt la rolă pentru aproximativ 35-40 min. *verificăm dacă checul este gata cu ajutorul unui bețișor de lemn. Acesta se înfige în mijlocul checului. Dacă bețișorul rămîne curat, atunci checul este gata, în caz contrar lăsăm checul la rolă pentru încă aproximativ 5 minute.
 6. Checul gata se lasă în forma de copt până acesta se răcorește puțin. Apoi, acoperim forma de copt cu un platou și îl întoarcem rapid. Înlăturăm cu atenție hîrtia de copt. După care ungem toată suprafața checului cu miere. Acesta va da checului o acoperire lucioasă și frumoasă.
 7. Checul răsturnat cu gutui este gata și se presară cu nuci tocate. Se servește cu iaurt natural, alături de ceaiul preferat.

Bon appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s