Maioneză de casă

Da, maioneză de casă e ceea ce voi pregăti eu azi. Şi veţi vedea cît e de simplu să o pregăteşti. Dar asta nu e cel mai important lucru. Cel mai important, de fapt, este că maioneza poate fi şi sănătoasă. Cum? Utilizînd ingredientele de mai jos de cea mai înaltă calitate.
Vreau să vă spun că prima dată s-ar putea să nu reuşiţi să preparaţi această maioneză, dat fiind că viteza cu care veţi amesteca ingredientele poate fi prea mică sau prea mare. Dar, vă rog, să nu renunţaţi pînă nu reuşiţi într-un final. Rezultatul chiar vă va uimi plăcut. Gustul maionezei de casă nu se compară cu cea din comerţ. E total diferit. Şi acum să vă împărtăşesc cum am preparat-o.

Ingredientele necesare:

  • 1 gălbenuş de ou, tº camerei
  • 1 linguriţă muştar de Dijon
  • 500 ml ulei de măsline sau floarea-soarelui
  • sucul proaspăt stors de la 1 lămâie
  • sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)

Într-un bol amestecăm cu telul gălbenuşul de ou cu muştarul. Din acest moment, vom adăuga treptat uleiul. Important este să nu ne oprim din amestecat cu telul, pentru a obţine textura necesară. De asemenea, urmează să ţinem cont de faptul că, uleiul se adaugă continuu în jet foarte subţire. În caz contrar, grăsimile se vor separa de proteine şi nu se va primi maioneza.

Mai jos voi descrie foarte detaliat procesul.

În timp ce amestecăm gălbenuşul şi muştarul, turnăm prima lingură de ulei şi amestecăm totul pînă cînd observăm că compoziţia începe să se îngroaşe. Continuăm să amestecăm şi turnăm a doua lingură de ulei. Amestecăm pînă aceasta se incorporează complet. Continuăm să amestecăm şi adăugăm a treia lingură de ulei, incorporînd-o complet şi pe aceasta.

Continuăm să amestecăm şi începem să turnăm uleiul în jet foarte subţire. Nu ne oprim deloc în tot acest timp. Amestecul care se va obţine urmează a fi dens şi vîscos. După ce uleiul s-a incorporat, stoarcem sucul de la lămâie (puteţi pune pentru început sucul de la ½ de lămâie, după care să gustaţi), presărăm sare şi piper negru proaspăt măcinat după gust şi amestecăm bine totul.

Maioneza de casă este gata şi se păstrează la frigider pentru cel mult 2 zile.

Bon appétit!

 

 

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s