“Cozonacul de Paşti” al mamei

Ieri am avut oaspeţi, şi anume echipa de la canalul Prime. Împreună am făcut un reportaj în cadruia căruia am dezvăluit reţeta cozonacului de Paşti preparat de maică-mea. Dat fiind că, după datină, coacem anume astăzi, în ziua de joi, cozonac şi pască, găsiţi mai jos paşii de urmat pentru a coace acest cozonac.

Ingredientele necesare pentru pregătirea a 3 cozonaci:

– Pentru opară

  • 50 g drojdie proaspătă
  • 250 ml lapte călduţ
  • 1 gălbenuş
  • 1 lingură zahăr
  • 2-3 linguri făină

– Pentru prima etapă de frămîntare

  • 7 gălbenuşuri, tº camerei
  • 8 albuşuri, tº camerei
  • 400 g zahăr
  • 300 g unt nesărat, tº camerei (tăiat cubuleţe)
  • 3 linguri pline smîntînă de 30% grăsime, tº camerei
  • 1,7 kg făină (cernută)
  • 2 prafuri generoase de sare
  • coaja de la 1 lămâie
  • coaja de la 2 portocale
  • 1 linguriţă rasă de nucşoară măcinată
  • 4 linguriţe esenţă de vanilie
– Pentru umplutură
  • 150 g fructe confiate (tocate)
  • 100 g stafide deschise la culoare
  • 3 linguri apă fierbinte
  • 3 linguri lichior de portocale
  • făină pentru presărare
  • 1 ou (pentru copt)
  • unt nesărat (pentru copt)
  • zahăr pudră (pentru decor)

17903963_10208550753502881_5324306595603920366_n1. Este important ca înainte de a ne apuca de aluat să lăsăm toate produsele la tº camerei, pentru ca acestea să nu fie reci. De asemenea, în bucătărie urmează a fi cald, dat fiind că aluatul iubeşte căldura, pentru a creşte bine.

2. Pentru pregătirea oparei, încălzim laptele, însă nu îl aducem la punctul de fierbere. Important e să fie cald, nu fierbinte. După care dizolvăm în el drojdia proaspătă.

Separat, batem cu ajutorul mixerului gălbenuşul împreună cu zahărul, pînă acesta se topeşte. Apoi, adăugăm făina şi amestecăm bine.
Turnăm drojdia dizolvată şi amestecăm totul. Amestecul format se presară cu făină şi se pune la cald pentru aproximativ 20 minute, timp în care drojdia începe să fermenteze şi creşte în volum cam de 3 ori.6a78b535-4f13-474e-94df-9fcd58a41b58

3. După ce opara a crescut frumos, pregătim aluatul pentru prima etapă de frămîntare. Într-un bol, batem cu ajutorul mixerului gălbenuşurile împreună cu 2 prafuri generoase de sare. Separat, batem albuşurile cu zahărul, adăugîndu-l pe cel din urmă în cîteva etape. Mixăm acestea pînă cînd zahărul se topeşte complet.

Apoi, într-un bol mare amestecăm bine opara cu gălbenuşurile bătute, albuşurile bătute şi smîntîna. După care, incorporăm untul, coaja de la lămâie şi portocale, nucşoara şi esenţa de vanilie. În final, adăugăm în cîteva etape făina şi frămîntăm aluatul timp de 20 minute.
Aluatul se acoperă cu un prosop şi se pune la cald pentru aproximativ 2 ore, timp în care acesta va creşte cam de 2 ori.

4. Cu 30 minute înainte de a ne apuca să lucrăm cu aluatul, pregătim umplutura. Pentru aceasta, înmuiem stafidele în amestecul de apă fierbinte şi lichior de portocale. Le lăsăm pentru aproximativ 30 minute, după care scurgem lichidul şi le uscăm cu un prosop de hîrtie. Fructele confiate le tocăm cu cuţitul, după care le amestecăm cu stafidele.

5. Cînd aluatul este gata crescut, adăugăm umplutura şi îl frămîntăm din nou pentru aproximativ 5-10 minute, după care îl punem să se odihnească cam 1 oră.

6. Între timp pregătim formele pentru copt. Le ungem pe toată suprafaţa cu unt şi acoperim fundul acestora cu hîrtie pergament de copt.

7. După ce aluatul s-a odihnit, îl împărţim pentru fiecare formă de copt, astfel încît acesta să ocupe 1/3 din formă. Cînd adunăm aluatul în bile, o facem cu grijă, dat fiind că la această etapă aluatul e crescut şi nu trebuie forţat.
După ce am aranjat aluatul în forme, le acoperim cu un prosop şi le punem la cald pentru aproximativ 1-1,5 ore, timp în care aluatul va creşte frumos.17902899_10208558239610029_1892061207_o

8. Setăm rola la 150º. Aluatul crescut îl ungem cu ou şi îl punem la rolă pentru aproximativ 1-1,5 ore sau pînă cînd acesta se va rumeni frumos.
*Verificăm dacă acesta s-a copt cu ajutorul unui beţişor de lemn, pe care îl înfigem în centrul cozonacului. Dacă beţişorul iese umed şi cu aluat pe el, apoi cozonacul nu este gata, iar dacă beţişorul iese uscat şi curat, apoi cozonacul este gata.17883732_10208550753702886_2419242693393388613_n

9. După ce cozonacul s-a copt, se scoate din rolă şi se lasă să se răcorească în forma de copt aproximativ 10 minute, după care se transferă pe un grătar de bucătărie pentru a se răci complet. Apoi, se presară cu zahăr pudră.
Cozonacul se păstrează învelit în prosop sau ţesătură din fibre naturale, pentru a evitarea uscarea acestuia.

“Cozonacul de Paşti” al mamei este gata şi se serveşte în ziua de Paşti alături de cei dragi. Cozonacul se păstrează învelit în prosop sau ţesătură din fibre naturale, pentru a evitarea uscarea acestuia.

Bon appétit!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s