Astăzi, am pregătit brioşe cu morcov, nuci şi condimente. M-am inspirat de una din reţetele lui Jamie Oliver şi vreau să vă spun că m-a cucerit. Brioşele au ieşit de-a dreptul delicioase şi puhave. Cei ce ţin post vor exclude totalmente ouăle şi le vor decora cu glazură de zahăr, însă eu le-am acoperit cu cremă de brînză. Crema dulcie a adăugat un plus de gust şi savoare. N-am să vă tachinez prea mult şi voi trece direct la reţetă.
Ingredientele necesare:
- 2 ouă, tº camerei
- 125 g zahăr brun fin
- 125 ml ulei de floarea-soarelui
- 225 g făină
- 1 linguriţă scorţişoară măcinată
- ½ linguriţă ghimbir pulbere
- ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
- ½ linguriţă praf de copt
- coaja rasă de la 1 mandarină
- 200 g morcov
- 75 g nuci tocate, plus cîteva pentru decor
- 200 g cremă de brînză
- 110 g zahăr pudră
- un praf de sare
Setăm rola la 200º.
Batem ouăle împreună cu zahărul pînă cînd compoziţia devine cremoasă şi mai deschisă la culoare, după care incorporăm uleiul de floarea-soarelui. Apoi, adăugăm făina cernută, condimentele, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, coaja de mandarină şi praful de sare. Amestecăm totul bine şi adăugăm morcovul şi nucile tocate cu cuţitul. Compoziţia se amestecă bine cu spatula.
Pregătim tava specială de copt brioşe. În acest scop aşezăm formele speciale din hîrtie pergament, pe care le găsim în comerţ.
Împărţim egal aluatul brioşelor în 12 forme de copt şi punem tava în rolă pentru aproximativ 20 minute.
*Eu verific dacă brioşele s-au copt cu ajutorul unui beţişor de lemn, pe care îl înfig în centrul fiecărei brioşe. Dacă beţişorul iese umed şi cu aluat pe el, apoi brioşele nu sunt gata, iar dacă beţişorul iese uscat şi curat, apoi brioşele sunt gata.
După ce brioşele s-au copt, acestea se aşează pe un tocător să se răcească. Între timp pregătim crema cu care vom unge brioşele. Într-un bol amestecăm crema de brînză cu zahărul pudră. Ungem fiecare brioşă cu această cremă şi o decorăm cu nuci tocate.
Pentru cei de ţin post, brioşele pot fi decorate cu glazură de zahăr “icing”.
Brioşele cu morcov, nuci şi condimente sînt gata şi se servesc cu ceai.
Bon appétit!
Salut! Brioşele arată minunat şi cel mai important că îţi lasă gura apă privindule 🙂
Dar cum rămâne cu ouăle, cu ce le înlocuim, că nu-s de post?
LikeLiked by 1 person
Stii, Dina, ai dreptate, nu mi-am dat seama ca ouale nu sint de post. Ouale se exclud totalmente, nu le inlocuim cu nimic, caci avem si bicarbonat si praf de copt care va ridica si asa aluatul!
LikeLike
nu stiu daca gustul nu va suferi in acest caz, oricum bananele dau un gust specific prajiturilor
LikeLike
Multumesc! Atunci se poate sa iti folosesc reteta de post? Am ceva timp de cind tot caut un chec de post anume cu morcov. Caut unul frumusel si apetisant, iar briosele tale arata minunat!
LikeLiked by 1 person
sigur ca da, foloseste-o, doar sa indici sursa, daca e pentru a fi publicata ulterior
LikeLike