Miel în stil grecesc

Se apropie sărbătorile de Paşti şi mulţi ditre voi, tradiţional, prepară carne de miel. Aşa că vreau să vă inspir şi eu cu o reţetă de miel în stil grecesc, preparată cu vinete, ceapă roşie şi măsline Kalamata. Se prepară foarte uşor, iar varietatea de arome care umple bucătăria în timpul preparării nu vă lasă în pace pînă în momentul în care luaţi prima îmbucătură.

Mă tem să vă povestesc mai multe pentru a nu vă stîrni pofte. De aceea, trec direct la gătit. Îmi veţi împărtăşi după cum a fost.

Ingredientele necesare:

 • 1 kg cartofi
 • 8 roşii cherry
 • 1 mână plină de măsline Kalamata
 • ulei de măsline
 • 4 picioare de miel
 • cîteva crenguţe de rozmarin
 • 8 căţei de usturoi
 • 2-3 cepe roşii
 • 1-2 vinete medii
 • sare, piper negru proaspăt măcinat
 • oregano (după gust)
 • 150 ml vin alb sec

264f1773-c03b-4026-80d2-3e7434b81808Eu am început cu marinarea cărnii de miel de cu seară. Am pregătit marinada din sare, piper negru proaspăt măcinat şi ulei de măsline. Am scăldat carnea de miel în acest amestec şi am lăsat-o la frigider cam 12 ore.

A doua zi, setăm rola la 180º.

În timp ce rola se încălzeşte, pregătim toate celelalte ingrediente. Curăţăm legumele. Cartofii îi tăiem rondele de aproximativ 1 cm grosime. La fel facem şi cu ceapa roşie şi vinetele. Scoatem sîmburii măslinelor. Jumătate din căţeii de usturoi îi curăţăm, jumătate îi lăsăm cu coajă. Roşiile se spală şi se face pe fundul acestora o tăietură mică în formă de cruce, pentru a putea strivi mai uşor seminţele din ele.

Usturoiul curăţat îl tocăm mărunt. La fel facem şi cu frunzele de la 2 crenguţe de rozmarin. Amestecăm usturoiul, frunzele de rozmarin cu puţină sare şi ulei de măsline.

Luăm carnea de miel şi facem cu cuţitul cîteva găuri în ea. Aceasta va permite ca aromele să pătrundă în carne mai uşor. Apoi umplem găurile cu cîteva vîrfuri de crenguţe de rozmarin. După care, ungem carnea cu amestecul din usturoi.

Aranjăm carnea pe o tavă de copt şi o stropim cu vin alb. Acoperim tava cu folie de aluminiu şi o punem la rolă pentru aproximativ 35-45 minute.

Între timp, punem la foc mediu un castron cu apă. În momentul în care apa începe să fiarbă, adăugăm puţină sare şi punem cartofii în ea. Cînd cartofii încep să fiarbă, îi lăsăm la foc 3 minute, după care scurgem apa şi îi punem deoparte.

După care, pregătim amestecul de legume care va servi drept garnitură pentru carnea de miel. În acest sens, într-ul bol amestecăm cartofii cu ceapa roşie, căţeii de usturoi necurăţaţi de coajă şi striviţi cu cuţitul, măslinele şi roşiile cherry. Asezonăm amestecul cu sare, piper negru proaspăt măcinat şi oregano după gust, stropim totul cu încă puţin ulei de măsline.
*trebuie să fim atenţi cu sarea, dat fiind că măslinele Kalamata sînt destul de sărate.

Imediat după ce a expirat timpul în care carnea a stat la cuptor, scoatem tava şi aranjăm amestecul de legume pe fundul tavei, iar carnea o transferăm deasupra legumelor. Acum nu e nevoie să acoperim tava cu folie de aluminiu, dat fiind că dorim să rumenim carnea şi legumele frumos. Punem tava la rolă pentru încă aproximativ 35-45 minute.
*eu verific periodic carnea, pentru a evita uscarea acesteia. Timpul de coacere a acesteia depinde şi de mărimea bucăţilor de carne, cu cît acestea sînt mai mici cu atît mai repede se coc. Aşa că vă recomand să o verificaţi şi voi din cînd în cînd. În cazul în care carnea e gata înaintea legumelor, o scoatem şi o transferăm într-o farfurie pe care o acoperim.

86828f5a-91af-4a0d-a593-6c221000981aÎn momentul în care legumele s-au rumenit frumos, mielul în stil grecesc este gata şi se serveşte imediat.

Bon appétit!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s