Humus cu sos de urzici

Astăzi, m-am prins pe ideea că amintirile mele din copilărie au gust şi aromă. Aromă de plăcinte, de cozonac de Paşti, de sarmale scoase din cuptor, de aşa numiţii “zburaţi” şi “ţigarete”, gust de sos din “perje uscate” cu mult morcov şi rădăcină de pătrunjel, de sos din urzici şi multe alte amintiri de acest gen. Fiecare din noi au cu siguranţă astfel de amintiri. Iar acestea sînt, de fapt, cele mai memorabile, dat fiind că antrenează cîteva simţuri deodată.

Şi azi vă voi împărtăşi amintirea mea cu gust de sos de urzici. Îmi aduc aminte că odată cu venirea primăverii şi a postului dinaintea Paştelui, bunica strîngea urzici şi ne prepara sos din ele. Făcea o mămăligă mare, pe care o tăia cu aţa. După care, noi, copiii, făceam “ursuleţi” din ea şi întingeam în acest sos, direct în tigaia în care a fost preparat. Ne lingeam nu numai pe degete, dar şi pe coate :).

Abia peste mulţi ani, am început şi eu să gătesc acest sos de urzici. Şi iată cum îl prepar.

Ingredientele necesare:

  • 600 g urzici proaspete
  • 1 ceapă mare
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 100 g smântână de 20% grăsime
  • 50 ml frişcă de 23% grăsime
  • 1 lingură rasă de făină
  • sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)
  • oregano (după gust)
  • ½ lămâie
  • un cubuleţ de unt
  • humus (pentru servire)
  • pătrunjel (pentru decor)

5bb2bc9a-6361-413c-922a-5c4577cee81f

Pentru început spălăm bine urzicile sub jet de apă rece. Între timp, punem un castron cu apă la fiert. Curăţăm legumele şi le tocăm mărunt.

În momentul în care apa a început să fiarbă, punem urzicile în ea şi stoarcem sucul de lămâie, pentru a preveni schimbarea culorii urzicilor. Fierbem urzicile pentru aproximativ 7 minute, după care scurgem apa. Pînă acestea se răcoresc, încingem o tigaie la foc mediu. Cînd tigaia s-a înfierbîntat, adăugăm untul şi călim ceapa şi usturoiul. În momentul în care ceapa a devenit transparentă, adăugăm urzicile tocate mărunt. Amestecăm bine totul şi adăugăm făina. Amestecăm făina cu toate celelalte şi turnăm frişca împreună cu smântâna. Totul se amestecă, se asezonează cu sare, piper negru proaspăt măcinat şi oregano după gust şi se lasă la foc mic pentru aproximativ 10 minute.

d4addec1-ad6b-4404-83dc-3e00134e6080Sosul de urzici este gata şi se serveşte imediat cu mămăligă, pîine sau humus. Se presară înainte de servire cu pătrunjel tocat mărunt.

Bon appétit!

 

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s