Prăjitură “Voalul Miresei”

Astăzi, am încercat un desert nou cu o denumire cu totul specială – “Voalul Miresei”. Bănuiesc că denumirea vine din asocierea dintre textura ţesăturii utilizate pentru crearea voalului şi cea a aluatului filo care se foloseşte pentru pregătirea acestui desert. Atît ţesătura, cît şi aluatul filo au textură fină, ce poate fi uşor deteriorată. Dar să nu pierdem timpul şi să trecem direct la reţetă.

Ingredientele necesare:

 • 1 pachet de aluat filo îngheţat
 • 1 kg mere (din soiuri tari)
 • 150 g unt nesărat
 • zahăr (după gust)
 • 1 lămâie
 • 1 lingură de rom alb Bacardi
 • 1 praf de sare
 • 1 linguriţă rasă de scorţişoară măcinată
 • 50 g nuci
 • zahăr pudră (pentru decor)
 • mentă (pentru decor)

86bc0a85-0838-4d54-acdd-2734e7b04ed5Pentru început confecţionăm din carton o formă de copt cu diametrul de aproximativ 25 cm şi marginile de aproximativ 7-8 cm înălţime. De ce avem nevoie să confecţionăm forma de copt din carton? Pentru a evita fărîmiţarea aluatului la înlăturarea formei şi deteriorarea aspectului exterior. Forma de copt din carton poate fi uşor înlăturată prin tăierea marginii cu foarfeca.
După ce forma de copt din carton este gata, aceasta se aranjează pe o tavă dreptunghiulară de copt.

Aluatul filo îngheţat se scoate din frigider cu aproximativ 1 oră înainte de a prepara desertul, timp în care acesta ajunge la temperatura camerei.

Setăm rola la 180º.

Apoi, pregătim untul limpezit. Punem un castron la foc mic şi topim untul, după care îl lăsăm să se limpezească pentru aproximativ 2 minute. În procesul limpezirii, acesta se împarte în 3 straturi. Primul strat este format din spumă, care se strînge cu grijă. Cel de-al doilea strat este untul limpezit propriu-zis. Iar cel de-al treilea strat se lasă la fundul vasului, este de culoare albă şi se aseamănă cu laptele. Nu avem nevoie de el, aşa că turnăm atent în alt vas untul limpezit de deasupra.

Apoi, ne ocupăm de prepararea umpluturii. Spălăm şi curăţăm merele de coajă şi cotoare. Le stropim cu puţin suc de lămâie, pentru a împiedica schimbarea culorii acestora. După care tăiem merele cubuleţe medii.

Încingem o tigaie la foc mediu, adăugăm cîteva bucăţele de unt şi călim merele la foc tare pentru cîteva secunde. Adăugăm 1 praf de sare, zahăr după gust şi scorţişoara măcinată. Amestecăm totul atent, după care adăugăm romul. Lăsăm amestecul la foc pentru încă aproximativ 4 minute. În acest timp alcoolul din rom se va evapora, iar merele se vor aromatiza şi vor căpăta o nuanţă aurie. Umplutura este gata şi se dă deoparte pentru a se răci.

Între timp, pregătim aluatul. Aluatul filo este unul foarte subţire, de aceea necesită a fi tratat cu grijă, pentru a nu se rupe excesiv. Aşezăm aluatul în straturi, stropind fiecare strat cu puţin unt limpezit. Untul va contribui la lipirea mai bună a straturilor şi la obţinerea unui aluat crocant. La fiecare 2 straturi, presărăm puţin zahăr. Nu uităm să lăsăm marginile în afara formei de copt, cu acestea vom acoperi la final umplutura. În total folosim 10-12 foi de aluat filo.

După ce am aşezat aluatul în forma de copt improvizată, turnăm umplutura de mere. Acoperim umplutura cu o foaie de aluat filo, după care ridicăm marginile şi le aşezăm cît mai creativ :).

Stropim prăjitura deasupra cu unt limpezit, presărăm puţin zahăr şi nuci tocate.

7ae27e8e-b47f-4dff-bbbc-3b73972ab3fb

Punem prăjitura la cuptor pentru aproximativ 45-50 minute sau pînă cînd aceasta capătă o culoare auriu-maronie.

Prăjitura “Voalul Miresei” este gata şi se serveşte după ce s-a răcit pentru aproximativ 15-20 minute. Numai după răcire putem scoate prăjitura din forma de copt, iar apoi să o tăiem cu grijă, pentru a-i păstra aspectul frumos. Presărăm fiecare bucată de prăjitură cu zahăr pudră şi o decorăm cu cîteva frunzuliţe de mentă.

a83afd50-bd39-4b3f-9067-9c1ffcd8093e

Bon appétit!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s