Dorada cu lămâie, rozmarin şi legume

Dorada reprezintă un peşte răpitor de apă sărată. Are carne albă, nu prea grasă, cu o textură inconfundabilă și gust cu totul aparte. Este un peşte arătos, ceea ce este important dacă vreţi să pregătiţi o masă pentru nişte invitaţi speciali. Anume dorada este unul din peştii nepretenţioşi la asocieri din cele mai diverse, cu condimente mai comune sau cu ingrediente mai neobişnuite. Poate fi pregătit la aburi, pe grătar sau copt în cuptor. Este bine să se aleagă metoda prin care rămîne suculent, căci prin prelucrare termică excesivă, se usucă şi îşi pierde savoarea.

Astăzi, eu am să-l pregătesc cu lămâie, rozmarin şi legume, împachetat în folie de aluminiu şi copt în cuptor. Nu vă puteţi imagina varietatea de arome care-mi alintă simţurile în timp ce pregătesc această reţetă. Mă veţi înţelege doar atunci cînd îl veţi prepara şi voi. Vedeţi mai jos de unde vin toate aceste arome.

Ingredientele necesare:

 • 2 peşti dorada
 • 1 lămâie
 • 3 crenguţe de rozmarin proaspăt
 • 4 căţei de usturoi
 • 1 ceapă
 • 1 morcov
 • cîteva roşii cherry
 • oregano, cimbru şi busuioc uscat (cîte 1 linguriţă de fiecare)
 • sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)
 • 1 praf de zahăr
 • ulei de măsline

ecbf0c1d-ae9c-48c9-a14f-00d66b51ebb7Pentru început setăm rola la 200º.

Curăţăm peştele şi legumele. Ceapa şi morcovul le tăiem rondele, roşiile cherry le înjumătăţim.

Căţeii de usturoi îi tăiem în jumătate şi îi călim pentru cîteva secunde în ulei de măsline. În acest timp uleiul se aromatizează, iar usturoiul capătă o nuanţă aurie.

Într-o tavă de copt se aşează folia de aluminiu, suficientă pentru a putea ulterior acoperi peştele. Dorada se asezonează pe ambele părţi cu sare şi piper negru proaspăt măcinat după gust, după care se presară cu ierburi aromatice. Partea interioară se umple cu usturoiul călit şi crenguţele de rozmarin.

Dorada astfel pregătită se aşează deasupra legumelor tăiate. Apoi, perpendicular coloanei vertebrale se fac 3 tăieturi adînci în care se aşează cîte o felie de lămâie.

La final, totul se stropeşte cu uleiul de măsline aromatizat. Împachetăm peştele în folia de aluminiu şi îl punem la cuptor pentru aproximativ 15 minute. După expirarea timpului, scoatem tava şi înlăturăm partea de deasupra a foliei de aluminiu.
*aceasta va permite rumenirea peştelui şi căpătarea unui aspect plăcut.

Presărăm peştele cu un praf de zahăr şi îl punem înapoi la cuptor pentru încă aproximativ 10-15 minute.edac17a3-18d2-4dd1-bef1-2c62177f28e4Dorada cu lămâie, rozmarin şi legume este gata şi se serveşte imediat alături de un pahar de vin alb.

Bon appétit!

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s