Fondant de ciocolată

Atunci cînd femeia vrea să se alinte cu un desert, de cele mai dese ori recurge la ciocolată. E cel mai simplu şi perfect desert inventat de omenire. Şi, la fel ca şi noi, femeile, ciocolata poate fi albă, neagră, cu lapte, cu tot felul de umpluturi, etc. Fiecare din noi are preferinţele sale, care pot varia în funcţie de dispoziţie şi dorinţe.

Şi azi n-am să gătesc ciocolată :), ci un desert foarte simplu în care am folosit ciocolată, şi anume ciocolată neagră cu 82% cacao. Desertul se numeşte fondant de ciocolată sau lava cake. Nu cred că există cineva care să nu-l fi gustat vreodată. Se numeşte aşa datorită mijlocului care este lichid şi se prelinge ca lava unui vulcan. Este mega delicios şi te cucereşte din prima îmbucătură. Îl puteţi pregăti pentru o petrecere cu prietenii sau atunci cînd aveţi oaspeţi pe care doriţi să-i uimiţi. Vedeţi mai jos cum l-am preparat.

Ingedientele necesare:

  • 100g ciocolată neagră
  • 10g cacao
  • 100g unt nesărat, tº camerei
  • 2 ouă, tº camerei
  • 70g zahăr pudră
  • 50g făină de grîu
  • ½ linguriţă praf de copt
  • îngheţată Sandra (pentru decor)
  • cîteva frunzuliţe de mentă (pentru decor)
  • zahăr pudră (pentru decor)

a8579c36-64ca-43d7-ab7c-2dc21a3c3f90Pentru început este nevoie să pregătim 6 forme de copt. Eu utilizez forme speciale pentru fondant de ciocolată, fabricate din folie de aluminiu. Ungem formele cu unt pe toată suprafaţa interioară. Apoi, pudrăm fiecare din ele cu cacao.

În timp ce pregătim formele de copt, punem la foc un castron mic cu apă. În momentul în care apa începe să fiarbă, micşorăm focul la minimum şi aşezăm deasupra un bol din sticlă.
*important ca fundul bolului să nu atingă nivelul apei. Noi avem drept scop crearea unei băi de aburi pentru a stimula topirea ciocolatei.

Ciocolata o rupem bucăţi şi o punem în bol. În momentul în care aceasta începe să se topească, o amestecăm cu telul pentru a intensifica procesul de topire. Cînd ciocolata s-a topit complet, adăugăm untul tăiat cubuleţe şi luăm bolul de pe castronul cu aburi. Amestecăm bine totul cu telul, pînă cînd untul se topeşte, iar compoziţia capătă o textură cremoasă şi lucioasă.

Separat, într-un bol, mixăm bine ouăle şi zahărul pudră. În momentul în care amestecul devine pal, cremos şi pufos, adăugăm în jet subţire compoziţia de ciocolată. După care, cernem deasupra ingredientele solide, şi anume făina, cacao şi praful de copt. Mixăm totul bine şi turnăm aluatul în cantitate egală în formele de copt, pregătite anterior.

Punem formele cu aluat la frigider pentru aproximativ 1 oră.

Cu 15 minute înainte de coacerea desertului, preîncălzim rola la 210º.

Apoi, punem desertul în rolă pentru cel mult 6-8 minute. Vom observa că acesta va creşte în volum şi va începe să crape la suprafaţă. Anume acum e momentul să scoatem fondantul de ciocolată din rolă.

dda04609-dc74-4213-942d-31c53ae374f3-1Fondantul de ciocolată este gata şi se serveşte imediat presărat cu zahăr pudră şi decorat cu mentă, alături de o biluţă de îngheţată Sandra. Anume acest contrast între fondantul fierbinte şi îngheţata rece te cucereşte.

Bon appétit!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s