Borş scăzut

Borşul scăzut reprezintă un fel de mîncare tradiţional moldovenesc, care se pregăteşte în sezonul rece al anului. Se prepară din varză murată şi carne de porc sau de raţă. Nu necesită mult efort sau ingrediente mai speciale, ci doar puţin suflet şi voie bună. Această reţetă face parte din categoria reţetelor de familie, care s-a transmis din generaţie în generaţie şi continuă să se pregătească după reţeta străbunilor. Mai jos vedeţi cît de simplu am preparat-o şi eu.

Ingredientele necesare:

  • ½ varză murată mare
  • 300 g carne de porc
  •  3 cepe medii
  • 1 morcov mare
  • 1 frunză de dafin
  • 10-12 boabe de piper negru
  • ½ lingură pastă de tomate
  • ulei de măsline
  • apă fiartă fierbinte
  • cîteva crenguţe de cimbru proaspăt (pentru decor)

c7c8e16a-628f-4f13-a5f4-d1e50e043709Pentru început punem varza murată într-un vas cu apă rece pentru aproximativ 20 minute. Aceasta va lăsa puţin din sarea pe care o conţine. După ce varza a stat în apă, aceasta se scurge bine şi se taie felii mari cu grosimea de aproximativ 2.5 cm. Feliile urmează a rămîne integre după tăiere, adică nu se vor separa în foi de varză.

Carnea se taie felii mari de aproximativ 2.5 cm grosime.

Două cepe şi morcovul se curăţă şi se taie bucăţi mari. Acum că avem toate ingredientele gata, le putem pune în castron sau ceaun. Eu utilizez un ceaun din fontă, în care gătesc, de obicei, mîncăruri ce necesită preparare îndelungată la foc mic. La fundul ceaunului pun un strat de varză murată, apoi aranjez un strat de ceapă şi morcov, după carne pun cîteva bucăţi de carne. Deasupra pun boabele de piper negru şi frunza de dafin.

Apoi, aranjez restul ingredientelor în aceeaşi consecutivitate.

După care, torn apa fierbinte pînă la nivelul de sus al ingredientelor. Ceaunul îl pun la foc mediu spre mare. În momentul în care totul începe să fiarbă, reduc focul la minimum şi strîng atent spuma pe care a lăsat-o carnea.

Încing o tigaie la foc mediu şi călesc pe ulei de măsline ½ de ceapă. Cînd aceasta devine transparentă, adaug pasta de tomate, amestecînd bine totul pînă cînd pasta s-a incorporat complet. Iau tigaia de pe foc şi adaug amestecul în ceaunul cu borş.

Acum e momentul să acoperim ceaunul cu capac şi să lăsăm totul să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 2 – 2.5 ore.

14dca384-a64f-477c-a1a3-461791c9594cBorşul scăzut este gata şi se serveşte imediat, presărat cu cîteva frunzuliţe de cimbru proaspăt.

Bon appétit!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s