Penne arrabbiata

Astăzi, am poftă de paste. Iar în calitate de sos, vreau ceva picant, cu ardei chilli. Şi cel mai simplu sos de acest gen este sosul alla’arrabbiata. El se prepară rapid, cu ingrediente simple şi pline de savoare. De obicei, acesta se serveşte alături de pastele penne sau rigatoni.  Din italiană, penne arrabbiata se traduc ca “penne nervoase”, denumite astfel după iuţimea ardeiului chilli folosit la sos. Vedeţi mai jos ce alte ingrediente am utilizat.

Ingredientele necesare:

  • 300 g pasta penne
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă medie
  • 2-3 căţei de usturoi
  • ½ ardei chilli roşu (sau după gust)
  • 2 cutii de roşii tocate conservate în propriul suc (a cîte 400 g fiecare)
  • 40 g măsline negre
  • sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)
  • zahăr (după gust)
  • cîteva frunze de busuioc verde proaspăt
  • parmezan (pentru servire)

3dc68596-845b-44d6-a98c-b37ed610b525Întîi de toate, punem apa pentru paste la fiert (aproximativ 2 l apă pentru 300 g paste). Apoi, curăţăm ceapa şi usturoiul. Ceapa se taie cubuleţe, usturoiul şi ardeiul chilli îl tocăm mărunt.
*eu curăţ ardeiul chilli de seminţe, pentru a reduce din iuţime.

Măslinele negre le tăiem rondele. Frunzele de busuioc le tocăm mărunt.

Încingem la foc mediu o tigaie adîncă. Turnăm uleiul de măsline şi călim ceapa pentru aproximativ 5 minute sau pînă cînd aceasta devine transparentă. Amestecăm totul periodic.

Adăugăm usturoiul şi ardeiul chilli şi le călim aproximativ 1 minut. Avem grijă să nu le ardem, dat fiind că acestea vor da sosului un gust amărui.

Acum e timpul să adăugăm roşiile tocate conservate în sos propriu şi măslinele. În momentul în care sosul începe să fiarbă, reducem focul la minimum şi îl fierbem pentru aproximativ 15 minute.

Cînd sosul este aproape gata, acesta se asezonează cu sare, piper negru proaspăt măcinat şi zahăr după gust. Stingem focul şi adăugăm busuiocul tocat mărunt şi amestecăm bine totul.
*aveţi grijă să nu puneţi prea multă sare, dat fiind că şi măslinele sînt un pic sărate.

Între timp, fierbem pastele penne conform instrucţiunilor de pe cutie, după care le scurgem de apă. Adăugăm pastele fierbinţi în sosul gata şi amestecăm totul.

d6dcdbef-591f-4b10-9468-b8a8fda50421Pastele penne arrabbiata sînt gata şi se servesc imediat presărate cu parmezan ras.

Bon appétit!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s