Carne de bibilică cu năut

Astăzi, vreau să vă împărtăşesc reţeta unui fel principal care, cu siguranţă, îl puteţi pregăti pentru masa de sărbătoare. Voi pregăti carne de bibilică cu năut. Carnea de bibilică are un gust asemănător celei de fazan și potârniche, fapt care o face să fie inclusă pe lista specialităților în restaurante celebre din Franța, spre exemplu. Această carne este slabă, cu un conținut de 5% grăsime, fiind cea mai slabă dintre toate tipurile de carne de pasăre. Totodată, carnea de bibilică are beneficii asupra organismului, contribuind la buna dezvoltare a sistemului osos și curățarea sîngelui, potrivit nutriționiștilor.

Iar în combinaţie cu năutul, reprezintă o mîncare copioasă, bogată în proteine, minerale şi fibre. Vedeţi mai jos cum am pregătit acest fel de mîncare.

 • 2 căni năut
 • 1 bibilică
 • 4 căni apă
 • 1 ceapă mare
 • ½ lingură făină
 • ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
 • 1 frunză de dafin
 • cîteva boabe de piper negru
 • sare (după gust)
 • zahăr (în proporţia de 2 la 1 în raport cu sarea)
 • pătrunjel (pentru servire)

80f980f5-cb18-4e11-a7c3-48ddbb171015Pentru început punem la umflat năutul de cu seară. Într-un ceaun, punem 2 căni de năut, îl spălăm şi turnăm deasupra 4 căni de apă de tº camerei. Acesta se va umfla timp de o noapte.

A doua zi, ne apucăm de prepararea felului de mîncare propriu-zis. Curăţăm ceapa şi o tăiem cubuleţe.

Încingem la foc mediu un castron şi prăjim carnea, astfel încît să o rumenim frumos.
*pentru aceasta eu pun în castron cîteva bucăţele, aranjîndu-le astfel încît acestea să nu se lipească una de alta. Aceasta permite rumenirea bucăţilor de carne frumos, şi nu fierberea acestora.

Dăm carnea deoparte şi în grăsimea pe care a lăsat-o carnea călim ceapa pentru aproximativ 5 minute sau pînă cînd aceasta se înmoaie.

Simultan, punem la fiert năutul în apa în care s-a umflat. În momentul în care acesta începe să fiarbă, micşorăm focul şi strîngem spuma care se formează. Apoi, adăugăm bicarbonatul de sodiu. Acesta va crea spumă şi mai multă, pe care urmează să o strîngem atent.
*bicarbonatul de sodiu are proprietăţi de atenuare a efectului de balonare pe care îl are năutul.

În momentul în care am strîns bine spuma, iar ceapa s-a înmuiat, în castronul cu ceapă adăugăm făina şi amestecăm bine totul. Apoi, peste ceapă punem carnea şi acoperim totul cu năutul dat în fiert.
*năutul se toarnă cu tot cu apă.

Adăugăm frunza de dafin şi boabele de piper negru. Acoperim castronul cu capac, micşorăm focul la minimum şi lăsăm totul să fiarbă foarte încet pentru aproximativ 2-3 ore.
*pentru a verifica dacă mîncarea este gata, gustăm năutul şi împungem carnea, pentru a ne asigura că e moale şi fragedă.

Cînd carnea este aproape gata, asezonăm totul cu sare şi zahăr în proporţie de 1:2. În particular, dacă punem 1 praf de sare, apoi adăugăm 2 prafuri de zahăr.
*fiţi foarte atenţi cu sarea, năutul nu iubeşte multă sare.

8a163a06-1f03-4e18-88e8-b11ca5052debCarnea de bibilică cu năut este gata şi se serveşte imediat presărată cu pătrunjel tocat mărunt, alături de murăturile preferate.

Bon appétit!

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s