Crêpes Suzette

Sîntem în perioada magică a anului, cînd chiar şi cele mai tainice dorinţe capătă viaţă. Aromele de portocală şi scorţişoară, care plutesc în aer, ne aduc aminte de copilărie, de acea nerăbdare cu care îl aşteptam pe Moş Crăciun la gura sobei. Şi tot această perioadă ne aduce speranţa că cu venirea noului an vom deveni mai buni, mai plini de compasiune şi de dragoste. Scriu toate astea şi retrăiesc aceleaşi emoţii pe care le simt an de an. Iar în aer simt mirosul portocalelor. Şi nu întîmplător.

Astăzi, voi pregăti crêpes suzette, un desert tradiţional franţuzesc de clătite cu sos de portocale. Sosul se prepară din zahăr caramelizat, unt, suc de portocale peste care se pune un lichior de portocale şi se flambează. Este o reţetă simplă, însă mega delicioasă, care nu te lasă indiferent şi te ademeneşte cu aromele pe care le emană. Mai jos vedeţi cum am pregătit acest desert.

  • clătite clasice
  • 3 linguri pline de zahăr pudră
  • 250 ml suc proaspăt stors de portocală
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • 1 linguriţă suc de lămâie
  • 1 lingură Cointreau
  • 50 g unt nesărat
  • îngheţată (pentru servire)

f4776582-1275-4f42-81f0-b8cbb31c85fcPentru început preparăm clătitele clasice. Vedeţi reţeta acestora accesînd linkul de mai sus. Împăturim clătitele în sferturi.

Într-o tigaie, presărăm zahărul pudră, apoi punem tigaia la foc mic spre mediu. În nici un caz nu amestecăm zahărul, ci doar îl lăsăm să se topească încet de la sine şi să se caramelizeze, adică să capete culoarea caramel.

Apoi, luăm tigaia de pe foc şi adăugăm sucul de portocale, coaja rasă de portocală, sucul de lămâie, Cointreau-ul şi punem din nou tigaia la foc mic, pentru a permite caramelului să se încălzească şi topească. Cînd acesta s-a topit, putem amesteca lichidul.

Adăugăm untul tăiat bucăţele în sos. În momentul în care totul începe să fiarbă, lăsăm sosul la foc mic pentru aproximativ 5-7 minute sau pînă cînd acesta capătă o textură uniformă, lucioasă şi puţin mai vâscoasă.

Acum e momentul să adăugăm clătitele împăturite. Eu adaug 4 clătite. Acestea se lasă în tigaia cu sos pînă se încălzesc bine.

15c715d6-99c5-4852-b4a7-30298b92f42b

5c9954ce-a567-47a7-bbe0-dc2d508d705dCrêpes suzette sînt gata şi se servesc imediat cu îngheţată.

Bon appétit!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s