Fasoliţă cu ceapă caramelizată şi nuci de pin

Nu numai că sîntem în aşteptarea sărbătorilor, dar sîntem şi în una din cele mai importante perioade ale anului – perioada postului Crăciunului, cînd mulţi din creştini mănîncă de post. Printre felurile de mîncare de post, unul destul de popular în ţara noastră este fasoliţa. Eu am încercat să-l modernizez adăugînd nuci de pin, care se combină de minune cu celelalte ingrediente. Vedeţi mai jos ce anume am folosit şi cît de rapid se pregăteşte.

Ingredientele necesare:

  • 800g fasole albe fierte
  • 2 cepe mari
  • 1 praf generos de zahăr
  • 3-4 căţei de usturoi
  • ulei de floarea-soarelui
  • 1 mână de nuci de pin
  • sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)

20b67fe9-c9c5-41c5-9332-a3e35d69ae16Pentru început curăţăm ceapa şi usturoiul. Ceapa o tăiem julien. Încingem o tigaie şi adăugăm ulei de floarea-soarelui, astfel încît, acesta să acopere complet fundul tigăii. Apoi, punem ceapa şi o călim pentru aproximativ 2 minute. După care, presărăm ceapa cu un praf generos de zahăr. Acesta va intensifica procesul de caramelizare şi va face ceapa şi mai dulce. Nu uităm să amestecăm continuu ceapa, pentru a evita arderea acesteia. În momentul în care ceapa capătă o culoare auriu-maronie, aceasta este gata.

Încingem o tigaie la foc mediu şi rumenim nucile de pin, pînă acestea capătă o culoare aurie şi încep să emane aromă intensă de nuci. Apoi, le dăm deoparte.

Între timp, încălzim fasolele pînă acestea devin fierbinţi. Înlăturăm cîteva bucăţi de morcov din fasole, pentru a împiedica colorarea fasoliţei în portocaliu. Apoi, adăugăm usturoiul tocat mărunt şi mărunţim fasolele cu blenderul, pînă cînd obţinem o compoziţie uniformă. Asezonăm totul cu sare şi piper negru proaspăt măcinat după gust.

Acum că avem toate gata, putem aranja fasoliţa în farfurii.

Mai întîi, turnăm fasoliţa în farfurii adînci, după care aranjăm deasupra un strat de ceapă caramelizată, peste care presărăm nuci de pin.

b62bf149-e3ee-4a23-9230-8e97ef95a2ed

Fasoliţa cu ceapă caramelizată şi nuci de pin este gata şi se serveşte după ce a stat la frigider pentru cel puţin 2 ore.
*se păstrează în frigider acoperită cu peliculă alimentară, pentru a evita uscarea acesteia.

Bon appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s