File de somon slab sărat

Atunci cînd vine iarna şi, odată cu ea, sărbătorile magice, care se apropie cu paşi rapizi, încep să gătesc tot felul de mîncăruri festive. Şi unul din aceste feluri de mîncare este fileul de somon slab sărat, care, de cele mai dese ori, nu lipseşte de pe masa de sărbătoare. Acesta se serveşte în calitate de aperitiv alături de diverse alte ingrediente. Mulţi preferă să-l cumpere gata preparat, dar eu iubesc să fac totul singură. Vedeţi mai jos cum anume.

Ingredientele necesare:

  • file de somon – 1kg
  • sare – 2.5 linguri
  • zahăr – 1 lingură

5fc6b0ef-b008-4dd1-8853-1b21232ada48Pentru început, aş vrea să atenţionez că somonul nu se curăţă de solzi, dat fiind că am putea deteriora însuşi fileul. De asemenea, nu spălăm fileul.

Apoi, într-un bol amestecăm sarea şi zahărul. După care, presărăm acest amestec peste fileu, doar pe partea care nu este acoperită cu piele. Apoi, cu ajutorul degetelor frecăm bine fileul, pentru a porni procesul de sărare a somonului.

Acum e momentul să punem fileul (cu pielea în jos) într-un vas, de mărimea celui din urmă, să-l acoperim cu peliculă alimentară, după care cu un tocător pe care punem o greutate mare. Astfel, presăm maximal fileul. Apoi, punem fileul în frigider pentru 36 ore, timp în care acesta se va săra.

După ce au trecut 36 ore, fileul se scoate din lichidul care s-a eliberat în procesul sărării şi se păstrează fie în ulei (dacă se consumă în cîteva zile), fie se pune la congelator.

a5154fb9-47a1-42e6-a34e-9405ef6f2e10Fileul de somon slab sărat este gata şi se serveşte ca aperitiv pe crostini cu cremă de brînză.

Bon appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s