Supă de ceapă gratinată

Azi, am gătit pentru prima dată supă de ceapă şi vreau să vă spun că nici nu-mi închipuiam ce gust deosebit poate avea aşa o supă. Şi ceea ce m-a făcut să prepar această supă a fost proiectul “Săptămîna gastronomiei franceze”, la care am fost invitată să particip. De acum înainte, ştiu cu siguranţă că am să mai gătesc această supă. Gustul acesteia diferă mult de gustul celorlalte supe, nici nu se poate compara cu ceva anume. E şi dulce, şi acrişor în acelaşi timp. E foarte aromată şi te ademeneşte cu mirosul ei specific. Aş îndrăzni chiar să o numesc “afrodiziac”. Şi iată cum se face.

Ingredientele necesare:

 • 1 kg ceapă galbenă dulce
 • 50 g unt nesărat
 • 1 lingură ulei de măsline
 • 2 linguriţe zahăr
 • 4 căţei usturoi
 • 2 linguri făină
 • 250 ml vin alb sec
 • 1,3 l bulion de vită
 • 8 felii de baghet franţuzesc
 • 140g caşcaval Emmentaler
 • un bucheţel din ierburi aromatice (salvie, rozmarin, cimbrişor, frunză de dafin)
 • sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)

80d390f7-8c01-4a0c-bbd9-7edfad62f08a

Pentru început curăţăm ceapa şi o tăiem julien. Încingem un castron mare la foc mediu. Punem uleiul de măsline şi untul. În momentul în care untul s-a topit, punem ceapa tăiată. Acoperim castronul cu capac şi lăsăm ceapa să se înmoaie pentru aproximativ 10 minute.

Între timp, ungem feliile de baghet franţuzesc pe ambele părţi cu unt şi le punem în cuptorul preîncălzit la 190 grade, pînă acestea se rumenesc.

După ce ceapa s-a înmuiat, luăm capacul şi adăugăm zahărul. Amestecăm bine totul. Micşorăm focul şi lăsăm ceapa să se caramelizeze. O amestecăm periodic, pentru a evita lipirea şi arderea acesteia. Ceapa se va carameliza timp de aproximativ 35 minute. Cînd procesul de caramelizare e aproape gata, adăugăm usturoiul tocat mărunt. Este nevoie de aproximativ 30 secunde pentru ca usturoiul să se gătească. Apoi, adăugăm făina şi o amestecăm bine cu ceapa, pentru ca aceasta să se incorporeze complet. După care, turnăm vinul şi lăsăm ca acesta să fiarbă aproximativ 5 minute, timp în care, vaporii de alcool se vor evapora. Nu uităm să amestecăm totul periodic, pentru a evita lipirea cepei de fundul castronului.

Apoi, turnăm bulionul de vită, care urmează a fi foarte fierbinte (pentru a nu stopa procesul de fierbere).  Lăsăm totul la foc mediu pentru aproximativ 15 minute. Castronul va fi semi-acoperit cu capac.

Între timp, pregătim bucheţelul din ierburi aromatice. Pentru aceasta, luăm o aţă destul de lungă (aproximativ 40 cm) şi legăm de un capăt bucheţelul format din cîteva frunze de salvie, o crenguţă de rozmarin, cîteva crenguţe de cimbrişor şi o frunză de dafin. Celălalt capăt al aţei rămîne liber, pentru a permite pescuirea ulterioară a bucheţelului din supă.

După ce supa a fiert 15 minute, punem bucheţelul din ierburi aromatice şi lăsăm supa la foc încă pentru aproximativ 5 minute, timp în care supa se va aromatiza. Apoi, scoatem bucheţelul din supă şi luăm castronul de pe foc.

Setăm rola la 200 grade, regim grill. Turnăm supa în ulcele de lut sau farfurii speciale termorezistente. Acoperim supa cu 2 felii de baghet franţuzesc uscat la rolă, apoi presărăm caşcavalul ras din belşug.

Punem ulcelele cu supă la rolă pentru aproximativ 5 minute sau pînă cînd caşcavalul s-a topit şi s-a rumenit puţin. Supa de ceapă gratinată este gata şi se serveşte imediat.

6224e367-3dc2-4245-8b4f-0a787a596309

Video-ul acestei reţete îl puteţi urmări accesînd linkul de mai jos:

Bon appétit!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s