Fasole albe cu bacon şi ardei gras

Afară plouă. E posomorît şi te ia frigul. Şi atunci cînd afară e aşa timp, eu gătesc mîncăruri consistente şi bogate în proteine. Astăzi, voi găti fasole albe cu bacon şi ardei gras. E una din mîncărurile preferate în familia mea, dat fiind că ne place tuturor fasolele. Dar, şi combinaţia de ingrediente e una bună. Baconul îi oferă aromă afumată pronunţată, iar ardeiul gras accentuează gustul de legume. Iată cum pregătesc eu acest fel de mîncare.

Ingredientele necesare:

  • 400 g fasole albă fiartă cu tot cu apa în care a fiert
  • 5 fîşii de bacon afumat
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei gras roşu mare
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 1 ½ lingură făină
  • 1 frunză de dafin
  • 10 boabe de piper negru
  • cîteva crenguţe de cimbru proaspăt
  • sare şi piper negru proaspăt măcinat
  • un strop de ulei de floarea-soarelui “Lacrima de Aur”
  • cîteva fire de pătrunjel (pentru servire)

154808dc-7fab-4d5f-a60b-bc7cd3c703b3

Începem cu fierberea fasolelor. Eu prefer să fierb singură fasolele, însă, în cazul în care nu aveţi timp, le puteţi cumpăra deja gata conservate.

Pentru a fierbe fasolele, într-un castron, punem aproximativ 400 g fasole albe spălate. Le acoperim cu apă şi le punem la fiert. În momentul în care apa începe să fiarbă, micşorăm focul şi le fierbem timp de 5 minute, apoi scurgem apa. Între timp, fierbem altă apă şi o turnăm peste fasole. Adăugăm 2-3 cepe tăiate cubuleţe, 1 morcov mare tăiat în 8 fîşii egale, cîteva boabe de piper negru şi sare după gust. Lăsăm totul să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 1 oră.

Acum că avem fasolele fierte, le putem pregăti cu bacon afumat şi ardei gras.

Spălăm şi curăţăm legumele. Tocăm mărunt usturoiul. Baconul, ceapa şi ardeiul gras le tăiem cubuleţe mici.

Încingem o tigaie la foc mediu şi turnăm uleiul de floarea-soarelui. Adăugăm baconul şi îl rumenim timp de 1-2 minute, după care îl scoatem din tigaie, lăsînd doar grăsimea pe care acesta a lăsat-o. În această grăsime călim ceapa şi usturoiul pentru aproximativ 1 minut. Apoi, adăugăm ardeiul gras şi gătim totul încă 1 minut. Incorporăm pasta de tomate şi lăsăm totul la foc pentru aproximativ 1 minut, amestecînd continuu. Adăugăm făina şi o amestecăm pînă aceasta se incorporează complet, după care turnăm fasolele şi apa în care acestea au fiert. Amestecăm bine totul şi mărim focul. Punem frunza de dafin, crenguţele de cimbru, baconul rumenit şi boabele de piper negru. În momentul în care amestecul începe să fiarbă, micşorăm focul la minimum. Îl asezonăm cu sare şi piper negru proaspăt măcinat după gust şi îl lăsăm la foc pentru încă 5 minute.

c24bf2d3-da7d-4cc9-8c05-6caeea98deec

Fasolele albe cu bacon şi ardei gras sînt gata şi se servesc imediat presărate cu pătrunjel tocat.

Bon appétit!

 

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s