Tort Smetannik

Astăzi e sărbătoare mare în casa noastră. Miruna a împlinit 7 ani. Şi, desigur, nu am putut rata ocazia de a-i pregăti un cadou duuuulce. Aşa că am preparat tortul Smetannik, unul din torturile preferate ale Mirunei. E o prăjitură de origine rusească şi se traduce ca “Tort cu smîntînă”, ceea ce ne vorbeşte despre faptul că îngredientul principal este smîntîna, pe care o utilizăm din belşug la cremă. E simplu de preparat şi mega delicios. Nu vă voi ţine în suspans prea mult şi vă voi împărtăşi reţeta acestuia.

Ingredientele necesare pentru aluat:

 • 3 ouă
 • 1 cană zahăr
 • 2 linguri miere de albini
 • 2 linguri unt topit, răcorit
 • 2 linguriţe rase de bicarbonat de sodiu
 • 4 căni făină de grîu

Ingredientele necesare pentru umplutură:

 • 1 kg smîntînă de 30% grăsime
 • 1 – 1 ½ cană zahăr
 • 750 g vişine conservate în propriul suc
 • ciocolată neagră (pentru decor)

92df8d7c-9460-4ebe-836e-5fee35faf249

Mai întîi ne apucăm de aluat.
Punem la foc un castron cu apă. În momentul în care apa începe să fiarbă, micşorăm focul la minimum şi punem capacul. Astfel, baia de aburi pe care o vom folosi ulterior la prepararea aluatului este gata.

Într-un bol, batem cu ajutorul mixerului ouăle şi zahărul pentru aproximativ 5 minute. Apoi, incorporăm pe rînd mierea de albini, untul topit, bicarbonatul de sodiu şi 1 ½ cană de făină de grîu cernută. Transferăm bolul deasupra băii cu aburi şi amestecăm bine totul cu mixerul pentru încă 10 minute sau pînă cînd obţinem o textură fină a aluatului. Scoatem bolul de pe baia de aburi şi lăsăm aluatul să se răcorească pentru aproximativ 1 oră.

Setăm rola la 180º.

După ce aluatul s-a răcorit, adăugăm restul 2 ½ căni de făină şi frămîntăm aluatul cu mîna. În momentul în care aluatul se desprinde uşor de mîini, îl împărţim în 6 biluţe egale ca mărime. Din acestea vom coace blaturile.
*eu coc blaturile pe rînd, cîte 2 blaturi separate pe 2 tăvi de copt.

Pregătim tava de copt cu hîrtie pergament de copt.

Pe o suprafaţă curată de lucru presărăm destulă făină pentru a putea întinde foaia de aluat. Fiţi atenţi la faptul că acest aluat conţine unt şi se poate rupe uşor. Întindeţi foaia de aluat uşor şi cu atenţie pe un diametru de aproximativ 30 cm.
*Eu presar făină de fiece dată cînd întorc foaia de aluat pe cealaltă parte. 

Transferaţi foaia întinsă de aluat pe tava de copt şi puneţi-o la rolă pentru aproximativ 5 minute.
*Aveţi grijă să nu ardeţi blaturile, dat fiind că acestea se coc foarte repede.

După ce le scoateţi din rolă, transferaţi-le pe un tocător pentru a se răcori.

Acum că avem blaturile gata, putem face crema şi pregăti umplutura. Punem vişinile într-o sită deasupra unui bol, pentru ca acestea să se scurgă de suc.

Pentru a pregăti crema, amestecăm cu mixerul smîntîna şi zahărul, pe care îl adăugăm în cîteva etape. În momentul în care zahărul s-a dizolvat complet, iar smîntîna s-a îngroşat, crema este gata.
*zahărul se adaugă după gust.

28296bc4-b626-4cb4-9120-6c501e794ce2

La etapa dată, putem asambla tortul.

Pe un suport pentru tort, punem primul blat. Îl acoperim cu a şasea parte de cremă, după care punem a cincea parte din vişine (dat fiind că pe stratul de deasupra nu se aşează vişine). Executăm aceşti paşi pentru următoarele 5 straturi. Stratul de deasupra se decorează cu fîşii de ciocolată neagră.
*pentru a obţine fîşii de ciocolată, plasăm tableta de ciocolată neagră, care a stat la frigider, pe un tocător cu partea netedă în sus. Luăm un cuțit lat și îl tragem cu ambele mîini de-a lungul tabletei de ciocolată, formînd astfel fîșiile de ciocolată. Luăm atent fîșiile de ciocolată cu cuțitul și le presărăm deasupra tortului.

594b2e5d-617e-46c4-a474-a8264e44499e

520eda56-be5a-4d28-8220-f6dee70fb283

Tortul Smetannik este gata şi se serveşte după ce a stat la frigider cel puţin 2 ore, timp în care blaturile au reuşit să se înmoaie.

Bon appétit!

8 Comments Add yours

 1. Nusic says:

  Salut, smantana de care folosesti?

  Like

  1. Salut, am folosit smintina Magnifico

   Like

 2. Laura Frunza says:

  Smântână dulce (din aia de frişcă) sau fermentată (acră?). Tot vreau să fac tortul ăsta şi niciodată nu înţeleg de care e. Eu locuiesc în România şi nu cunosc marca Magnifico.

  Like

  1. Laura, acest brand este din smintina acra, dar se poate de inlocuit cu smintina dulce, in cazul in care cea pe care o gasiti e acra

   Like

 3. Adriana says:

  Salutare si multumim pentru reteta!!! Arata foarte apetisant!
  Eu am o intrebare. Cum redati turtelor forma frumoasa rotunda, cind abia le dam la cuptor sau dupa ce s-au racit?

  Liked by 1 person

  1. Multumesc muuu;t pentru apreciere!!! Le pun pe tava rotunda pe care le voi asambla, si atent cu cutitul tai marginile in exces.

   Like

 4. Tatiana says:

  Salut, am facut torta si a iesit foarte gustoasa, am facut jumate de portie.Acuma vreau sa-l fac intreg pentru cineva, ati putea sa-mi spuneti cam ce cantitate a avut torta???multumesc anticipat

  Like

  1. Buna ziua, ma bucur enorm sa aud ca v-a placut! Cred ca ar avea aproximativ intre 1,5- 2 kg. Nu l-am cantarit, dar iese destul de mare.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s