Dovleac copt cu file de curcan şi sos de coacăză neagră

Aşa cum cu venirea toamnei natura îşi schimbă straiele, preferinţele mele gastronomice capătă arome tomnatice. Şi, astăzi, vin cu o reţetă de-a dreptul tomnatică, dat fiind că ingredientul principal pe care l-am folosit, este dovleacul. Nu ştiu cum voi, însă eu ador dovleacul şi nu numai în plăcinte, dar şi în salate, feluri principale, deserturi, etc. Astăzi, am pregătit un fel principal interesant ca gust şi combinaţie. Este vorba de dovleac copt la cuptor cu file de curcan şi sos de coacăză neagră. Iată cum am pregătit acest fel de mîncare.

Ingredientele necesare:

  • 400 g dovleac
  • 300 g file de curcan
  • 150 ml lapte
  • 150 ml apă
  • 150 ml frişcă de 33% grăsime
  • 50 g caşcaval Pecorino Romano
  • cîteva cubuleţe de unt
  • sare şi piper negru proaspăt măcinat
  • ulei de măsline
  • 2 linguri coacăză neagră congelată
  • 1 lingură zahăr
  • 2 linguriţe coniac
  • 1 lingură amidon de porumb
  • 2-3 linguri apă rece

34a5a5c2-a2fa-4b40-a389-52d8ee04041f

Începem cu spălarea şi curăţarea a ½ de dovleac de seminţe şi de pulpă. Cealaltă ½ de dovleac se curăţă de coajă şi se taie felii de aproximativ 5*8*1.5 cm.

Jumătatea de dovleac curăţată de pulpă se acoperă cu cîteva cubuleţe de unt şi se dă la rola preîncălzită la 180º pentru aproximativ 10 minute. După care se scoate din rolă. Acesta va servi ulterior în calitate de suport în care se vor coace feliile de dovleac şi de file de curcan.

Între timp, într-un castron, amestecăm apa şi laptele şi la foc mediu fierbem feliile de dovleac pentru aproximativ 5 minute (din momentul în care apa începe să fiarbă). Cît timp dovleacul fierbe, fileul de curcan se taie felii cu lăţimea de 1 cm. Se asezonează cu sare şi piper negru proaspăt măcinat. Apoi, se încinge o tigaie şi la foc mediu se prăjesc feliile de curcan pe ulei de măsline, cîte 1 minut pe fiece parte.

Acum că avem gata suportul din dovleac copt, feliile de dovleac fierte şi fileul de curcan prăjit, putem umple dovleacul şi finaliza coacerea acestuia.

Pentru aceasta, aşezăm consecutiv în suportul din dovleac copt feliile de dovleac şi feliile de curcan, pînă îl umplem. După care, turnăm deasupra frişca şi radem caşcavalul. Punem dovleacul umplut în cuptorul preîncălzit la 180º pentru 15 minute.

Între timp pregătim sosul de coacăză. Încălzim la foc mediu un castron. Punem coacăza neagră congelată şi zahărul. Micşorăm focul la minimum şi în momentul în care zahărul începe să se caramelizeze, zdrobim coacăza, amestecînd-o continuu cu zahărul pentru aproximativ 1 minut. Apoi, adăugăm coniacul şi lăsăm ca acesta să se evapore pentru aproximativ 2 minute.
*amestecăm continuu totul, pentru a evita lipirea sosului de fundul castronului şi arderea acestuia.

Separat, dizolvăm amidonul în apa rece şi turnăm amestecul format în castron. În cazul în care sosul a ieşit prea gros, putem adăuga puţină apă pentru a-l lichefia. Sosul se amestecă continuu şi se lasă la foc pentru încă aproximativ 1 minut.

ef9ca18c-9a91-41a9-b130-054887d2bce9

Sosul de coacăză este gata şi se serveşte alături de dovleacul copt cu file de curcan.

Bon appétit!

 

Advertisements

3 Comments Add yours

  1. Nusic says:

    Bravo! Cat chin ai svut cred ca la curatarea de miez a dovleacului

    Liked by 1 person

    1. Nu pot spune, e destul de simplu!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s