Ciorbă bourride cu aïoli

Bourride este o ciorbă de pește tradițională din Provence, ce se aseamănă mult cu bouillabaisse, însă mult mai simplu de preparat și mai puțin costisitoare. De asemenea, această ciorbă se servește cu sos aïoli (sos preparat din usturoi, gălbenuș de ou și ulei de măsline). Ciorba bourride se prepară în special cu pește alb. Este ceea ce francezii numesc “plat unique”, adică nici că ai nevoie să mai mănînci altceva la masa de prînz, dat fiind consistența pe care o are. Iată cum am preparat această mîncare franțuzească.

Ingredientele necesare pentru sosul aïoli:

  • 2 lingurițe suc proaspăt de lămîe
  • 1 cățel usturoi
  • 1 gălbenuș de ou, tº camerei
  • sare de mare (după gust)
  • 1 cană ulei de măsline

Ingredientele necesare pentru ciorbă:

  • ¼ cană ulei de măsline
  • 1 linguriță semințe de fenicul
  • ¼ linguriță piper cayenne
  • 2 căței usturoi
  • 2 praji (doar partea albă)
  • 2 cepe medii
  • 2 roșii-prune
  • 1 frunză de dafin
  • 1 ½ cană vin alb sec
  • 1 kg șalău (doar file)
  • 10-15 creveți curățați
  • ½ linguriță fire de șofran
  • sare de mare și piper negru proaspăt măcinat (după gust)
  • 2 lingure pătrunjel tocat (pentru servire)
  • cîteva felii de baghet franțuzesc uscat la cuptor(pentru servire)

48ccf558-0402-4b7b-86a2-41e78d2c440f

Pentru început preparăm sosul aïoli. Punem un castron la foc mediu și în momentul în care apa începe să fiarbă micșorăm focul la minimum. Apoi, într-un bol, amestecăm cu telul sucul de lămîe, usturoiul tocat mărunt de tot, gălbenușul de ou și sarea. Transferăm bolul deasupra castronului, și continuăm să amestecăm totul pînă cînd sosul se îngroașă, aproximativ 2 minute. După care, turnăm amestecul în blender și la viteză mică spre medie adăugăm treptat uleiul de măsline, astfel încît sosul se va transformă într-o emulsie. Sosul aïoli este gata și se pune deoparte.
Acum ne putem apuca de ciorbă. Spălăm, curățăm și tocăm legumele mărunt (în afară de roșii, pe care le tăiem în 4). Încingem un castron la foc mediu și turnăm uleiul de măsline. Adăugăm semințele de fenicul, piperul cayenne, usturoiul, prajii, ceapa, roșiile și frunza de dafin. Lăsăm totul la foc mediu pentru aproximativ 10-15 minute, pînă se înmoaie puțin. Adăugăm vinul alb și lăsăm acesta să fiarbă aproximativ 5 minute, pînă cînd lichidul se reduce în jumătate.
Adăugăm bulionul din fructe de mare și 2 căni cu apă. Lăsăm totul să fiarbă la foc mediu pentru aproximativ 15 minute. Strecurăm amestecul obținut cu ajutorul unei site mărunte. Apoi, transferăm bulionul obținut în castron. La foc mediu, adăugăm peștele tăiat felii de aproximativ 5 cm lățime și creveții curățați. Presărăm firicelele de șofran, sarea și piperul negru proaspăt măcinat. Fierbem totul pentru încă 3 minute sau pînă cînd creveții devin rozi, iar peștele e gata.
Apoi, utilizînd o lingură cu găuri, scoatem din ciorbă peștele și creveții și îi repartizăm egal în 6 farfurii adînci.
Luăm ½ cană de bulion și îl incorporăm amestecînd cu telul în sosul aïoli. Apoi, punem amestecul format peste restul bulionului din castron. Fierbem totul la foc mediu aproximativ 5 minute sau pînă cînd bulionul se îngroașă puțin. Turnăm bulionul gata deasupra peștelui și al creveților.
2a3387ed-9073-4328-ac82-9e951658996d
Ciorba bourride cu aïoli este gata și se servește cu pătrunjel tocat și felii de baghet franțuzesc uscate la cuptor.
Bon appétit!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s