Tartă cu pere și ciocolată

Așa cum eu ador deserturile cu fructe, iar soțul meu cele cu ciocolată, azi am preparat un desert care combină fructele cu ciocolata, și anume o tartă cu pere și ciocolată. Este un desert de toamnă, plin de arome și gusturi. Simți și migdalele din crustă, și gustul fin al perelor, și gustul dulce-amărui al ciocolatei. E o bombă gastronomică, aș zice eu. Nu ia mult timp să o prepari, însă, în schimb, îți delectezi pe deplin papilele gustative. Încercați să o preparați măcar o dată și vă garantez că va deveni pe dată preferată. Iată cum am preparat-o!

Ingredientele necesare pentru aluat (pentru o tavă de aproximativ 25 cm):

  • 165 g făină albă
  • 30 g zahăr fin
  • 30 g migdale măcinate
  • ½ linguriță sare
  • 125 g unt nesărat foarte rece, tăiat cubulețe mici
  • 3 linguri de apă rece-gheață

Ingredientele necesare pentru tartă:

  • 4-5 pere de soi tare
  • 180 g zahăr fin
  • 90 g unt nesărat
  • 45 g pudră de cacao (amară)
  • 1 ou, tº camerei
  • 45 g făină albă
  • ½ linguriță extract de vanilie
  • zahăr pudră (pentru servire)

Pentru a pregăti aluatul:

1. Într-un bol, cernem făina împreună cu sarea, zahărul și migdalele măcinate în rîșniță.

bd6e582a-2144-485a-b548-d90f60dcb24f

2. Adăugăm untul foarte rece și fărîmițăm totul cu pernuțele degetelor pînă obținem un amestec sub formă de fărîmituri. Facem acest lucru destul de repede, pentru a împiedica încălzirea untului.

cae32966-9b9c-4395-926c-ddd59f677a40

13604d67-55c9-41cf-b535-984bda5a0814

3. Adăugăm apa și amestecăm bine aluatul, formînd în final o bilă. Învelim aluatul în peliculă alimentară și îl punem la frigider pentru 1 oră. Acest lucru ne va permite să lucrăm mult mai ușor cu aluatul.

6e56010a-4583-4938-a8fc-e9e78f1a822d

4. După ce aluatul a stat la frigider, putem să-l folosim pentru a coace crusta tartei. Pe o suprafață curată presărăm puțină făină. Presăm, mai întîi, coca (aluatul) cu pernuțele degetelor, după care îl întindem cu ajutorul sucitorului, formînd astfel o foaie cu diametrul de aproximativ 30 cm. Aluatul este destul de fărîmicios, așa că nu e o problemă dacă se rupe sau nu are margini perfect rotunde. Acesta se poate lipi sau întinde cu ajutorul degetelor direct pe tava de copt, pe care se transferă cu ajutorul sucitorului.

După ce s-a așezat pe tava de copt, toată suprafața aluatului se împunge cu o furculiță. Apoi, se pune să se odihnească la frigider pentru aproximativ 10 minute, după care se acoperă cu hîrtie pergament de copt și cu greutăți speciale pentru copt.
*eu utilizez în calitate de greutăți speciale pentru copt fasole învelite în folie de aluminiu.

5db2bbfa-4370-4591-98a0-0d8d460dc314

5. Preîncălzim rola la 180°. Punem aluatul la copt pentru aproximativ 10-15 minute.

Între timp, pregătim umplutura pentru tartă.

Pentru a pregăti umplutura:

1. Într-un castron, la foc mediu, topim untul și cacao, amestecînd continuu totul pînă obținem un amestec fin și glazurat.
Transferăm amestecul într-un bol. Adăugăm zahărul și amestecăm bine totul cu telul. Spargem oul și continuăm să amestecăm. Adăugăm făina și amestecăm. În final, turnăm esența de vanilie și amestecăm încă o dată bine totul.

4e17d88b-111f-4b80-b8ff-dc7ecdeb8bc3

2. Spălăm și curățăm perele de coajă. Le tăiem jumătăți și le curățăm de semințe.

3. Scoatem crusta tartei din rolă și turnăm umplutura de ciocolată. Așezăm deasupra perele.

4. Punem tarta la rolă pentru încă aproximativ 15-20 minute. Umplutura de ciocolată crește și se întărește puțin în timpul coacerii.

5. După ce tarta s-a copt, se lasă să se răcorească direct în tava de copt. Apoi, se transferă pe farfurie și se presară cu zahăr pudră.

5e046200-98ab-4b9e-9dd0-0e8897688e9e

Tarta de pere și ciocolată este gata și se servește imediat.

Bon appétit!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s