Plăcinte moldovenești cu brînză și verdeață

Astăzi, am chef de niște plăcinte nedospite cu brînză de vaci și verdeață. Așa cum bunica obișnuia să facă, le voi face rotunde și le voi prăji pe tigaie în ulei de floarea-soarelui. Crusta pe care aluatul o formează la prăjire e ceva aparte ca gust, ce nu poate fi redat cu cuvinte. Trebuie doar să încercați această rețetă pentru a înțelege la ce mă refer. De aceea, nu vă voi povesti prea multe și voi trece imediat la gătit.

Ingredientele necesare pentru aluat:

  • 300 ml apă tº camerei
  • 1 praf de sare
  • 900 g făină albă

Ingredientele necesare pentru umplutură:

  • 1 kg brînză proaspătă de vaci
  • 5 ouă
  • 2 legături ceapă verde
  • 1,5 legături mărar proaspăt
  • sare (după gust)
  • ulei de floarea-soarelui (pentru prăjire)

Începem cu pregătirea aluatului. Într-un bol amestecăm apa cu sarea. Adăugăm în cîteva etape făina şi amestecăm bine aluatul format. În final, obţinem o cocă (aluat) care nu se lipeşte de mîini şi care se frămîntă bine timp de aproximativ 5-7 minute.

a5b5db8c-cbfc-4028-a021-e005ebec167d

După ce aluatul s-a frămîntat, acesta se împarte în 8 bile egale ca mărime. Acestea se aşează pe o suprafaţă curată de lucru presărată cu puţină făină şi se acoperă cu un prosop de bucătărie. În timp cît pregătesc umplutura pentru plăcinte, bilele de aluat se odihnesc puţin.

509de6d7-737b-4029-b462-51bc5d5da727

Umplutura de astăzi este bogată în arome, dat fiind că are multă ceapă și mărar proaspăt. Pentru a face umplutura, tocăm mărunt ceapa proapătă și mărarul. Într-un bol amestecăm bine brînza proaspătă de vaci, verdeața tocată, ouăle şi sarea după gust.

57c58ff4-e10e-4e48-8ced-327ac5a45ddb

Acum că avem umplutura gata, putem întinde foile de aluat. Pe suprafaţa de lucru presărăm puţină făină. Apoi, cu ajutorul mîinii lăţim un pic bila de aluat, după care o întindem cu sucitorul pînă formăm un cerc de aproximativ 25 cm diametru. Punem aluatul întins pe un prosop de bucătărie pentru ca acesta să se odihnească timp de 5 minute. Aceasta ne va permite ulterior să lucrăm mult mai uşor cu foaia de aluat, dat fiind că creşte elasticitatea acestuia.
*eu întind foile de aluat treptat, cîte 2 foi la o dată, după care formez din acestea plăcinte.

8949d29a-c321-42d9-b672-b863a6eda1a9

După ce foile de aluat s-au odihnit, începem să le umplem cu amestecul de brînză și verdeață. Așezăm cîteva linguri de umplutură în centru și o întindem sub formă de cerc spre margini, lăsînd aproximativ 5 cm de foaie de plăcintă neacoperită cu umplutură.

8e7b85c4-55ba-4db2-aa26-1e0ca29c82f7

Apoi, întindem pe rînd marginile neacoperite ale foii de plăcintă și le ducem spre centru, acoperind astfel umplutura. Mai întîi, se întind 4 părți ale foii de plăcintă, formînd astfel un pătrat. Apoi, se întind 4 colțuri ale foii de plăcintă, formînd astfel plăcinta propriu-zisă.

7c399169-73a2-49fe-8c79-c7b269b4a214

Încingem 2 tigăi la foc mediu. Turnăm ulei de floarea-soarelui. Cînd uleiul s-a înfierbîntat, punem plăcinta în tigaie cu partea cu margini adunate în jos.
*prăjim această parte prima pentru a evita desprinderea marginilor și curgerea umpluturii. 

ab03613d-97ce-4ef7-8fda-46e1d60abf3e

Prăjim plăcinta la foc mediu pentru aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte sau pînă cînd aceasta se rumenește. Apoi, așezăm plăcinta prăjită pe o farfurie acoperită cu șervețele de hîrtie. Acestea din urmă vor absorbi excesul de ulei.

46ecd516-9484-4c67-adf9-43f3d8e64a36

Plăcintele prăjite se așează una peste alta în formă de turn. Plăcintele moldovenești cu brînză și verdeață sînt gata şi se servesc imediat cu un pahar de vin roşu.

14355106_10206886859906581_1731268127493654493_n

Bon appétit!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s