Sos Pesto

După cum am spus anterior, sosurile și condimentele sînt acele formule magice fără de care bucatele ar fi plictisitoare ca gust și aromă. Una din aceste formule este și arhicunoscutul sos Pesto. Originar din zona de nord a Italiei, sosul Pesto este cunoscut de către gurmanzii din întreaga lume datorită gustului și aromei sale inconfundabile.

Denumirea acestuia vine de la verbul “pestare”, ce înseamnă “a zdrobi”, făcînd, astfel, referire la modalitatea tradițională de obținere a sosului, și anume, prin strivirea ingredientelor într-un mojar de marmură. Eu încă nu m-am ales cu un mojar, deși intră în lista de ustensile necesare în bucătăria mea. Astăzi, am preparat sosul Pesto cu ajutorul robotului de bucătărie. Iată cum am facut-o.

Ingredientele necesare:

  • ½ cățel de usturoi
  • 1 praf generos de sare de mare
  • 1 mînă plină de frunze de busuioc verde proaspăt
  • 35 g nuci de pin
  • 40-60 g parmezan ras
  • ulei de măsline extravirgin
  • piper negru proaspăt măcinat

Mai întîi curățăm usturoiul. Spălăm și alegem frunzele de busuioc. Tocăm puțin nucile de pin.

Pe un tocător punem usturoiul, iar deasupra praful de sare. Apoi, cu partea laterală a cuțitului pisăm usturoiul cu sarea, astfel încît să obținem un piure. Transferăm piureul în rîșnița robotului de bucătărie. Adăugăm frunzele de busuioc și puțin ulei de măsline, apoi mixăm totul aproximativ 30 secunde. Acum adăugăm nucile tocate și continuăm să mixăm totul încă 20 secunde. Asezonăm totul cu piper negru proaspăt măcinat și adăugăm 40 g parmezan. Turnăm puțin ulei de măsline și mixăm totul încă 30 secunde.
*uleiul de măsline se adaugă în cantitatea în care se obține o textură cremoasă, și nu lichidă.

Verificăm textura sosului și îl gustăm. În cazul în care simțim nevoia să-l asezonăm suplimentar, o facem cu parmezan ras și ulei de măsline.

Sosul Pesto este gata și poate fi servit pe pîine, în salate sau cu legume și carne.

Bon appétit!

 

 

Advertisements

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s