Chowder cu somon

Chowder este numele unei supe clasice americane, derivat din cuvîntul francez chaudière, care desemna o tocană gătită la ceaun.
Considerată în trecut mîncarea săracilor, chowder este în zilele noastre o supă gătită într-un vas mare, îngroșată cu smîntînă, lapte, frișcă sau piure de legume.

Iată cum am pregătit-o eu.

Ingredientele necesare:

  • 300 g file de somon fără piele și oase
  • 4 fîșii de bacon
  • 1 praz mediu
  • 1 tulpină de țelină
  • 1 morcov mediu
  • 4 cartofi medii
  • ½ cană porumb fiert sau conservat
  • 4 căni apă sau bulion de pește
  • ¾ cană frișcă de 35% grăsime
  • 1 frunză de dafin
  • 2 crenguțe de cimbrișor proaspăt
  • 2 linguri suc de lămîie
  • 1 lingură amidon de porumb
  • ulei de măsline
  • sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)
  • mărar (pentru servire)

24a1638b-1a33-4644-9030-e0f518106879

Pentru început pregătim un castron pe care îl încingem la foc mediu.

Tăiem fîșiile de bacon subțire și le călim pentru cîteva minute în castronul încins pe un strop de ulei de măsline.

Tăiem prazul, țelina și morcovul cubulețe mici. Adăugăm legumele la bacon și le călim timp de 5 minute, pentru ca acestea să se înmoaie.

Apoi, turnăm apa sau bulionul de pește și mărim focul. Adăugăm frunza de dafin și cimbrișorul.

Separat, tăiem cartofii cubulețe medii. În momentul în care amestecul începe să fiarbă, micșorăm focul și adăugăm cartofii. Lăsăm cartofii să fiarbă pînă cînd sînt aproape gata.

Apoi, adăugăm fileul de somon tăiat fîșii și sucul de lămîie. Lăsăm totul să fiarbă aproximativ 5 minute.

Într-o cană, dizolvăm amidonul cu puțină apă rece. Adăugăm amidonul dizolvat în supă, amestecînd continuu.

Încălzim frișca în cuptorul cu microunde pentru ca aceasta să fie călduță și o adăugăm în supă. Apoi, punem porumbul. Lăsăm totul să fiarbă încă 5 minute pentru ca supa să se îngroașe puțin.

În final, adăugăm sarea și piperul negru proaspăt măcinat, după gust.
*Dacă mai este nevoie de suc de lămîie, se adaugă după gust.

f06e46a3-af29-4707-81a3-533e46c14f4bChowder-ul cu somon este gata și se servește cu mărar tocat.

Bon appétit!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s