Roșii murate aromate

Sfîrșitul de vară este sezonul murăturilor și al conservelor din legume. Dat fiind că, avem roșii din belșug în grădina părinților, astăzi vom face roșii murate cu tot felul de ierburi aromate. Ierburile aromate, la fel, le-am cules direct din grădină. Ador această rețetă prin simplitatea ei, dar și prin varietatea de ingrediente pe care le folosim.

Ingredientele necesare pentru roșiile murate:

 • roșii întregi, tari și fără crăpături
 • ardei bulgărești
 • frunze de hrean proaspăt
 • tulpini de mărar uscat
 • tulpini de țelină cu frunze
 • crenguțe de coacăză cu frunze
 • crenguțe de cimbru proaspăt
 • usturoi

*intenționat nu am indicat cantitatea de roșii și ierburi pe care le utilizez, dat fiind că murez roșiile în vase speciale din plastic destul de mari și folosesc o cantitate mare de ingrediente. Însă, pe parcursul descrierii rețetei, voi indica cantitatea aproximativă de ingrediente pe care o folosesc la un borcan de 3 litri.

Ingredientele necesare pentru saramură:

 • 10 l apă
 • 400 g sare
 • 200 g zahăr

56ee9979-a4d8-48c9-9c3d-6874fc769480

Pentru început spălăm bine roșiile, ardeii, usturoiul cu tot cu coajă și ierburile. Apoi, tăiem frunzele de hrean, crenguțele de cimbru și tulpinile de mărar uscat ca în imaginea de mai sus. Usturoiul îl desfacem în căței și îl zdrobim cu ciocănașul, astfel încît acesta să rămînă cu tot cu coajă.

Acum că avem toate ingredientele necesare mărunțite, ne apucăm să aranjăm totul în straturi în borcane sau alte vase speciale pe care le utilizăm în acest scop.

Eu încep cu 2-3 porțiuni de frunză de hrean, apoi urmează 2-3 porțiuni de tulpină de mărar, după care 1 tulpină de țelină (pe care o boțesc cu mîna ca să se așeze mai bine)  și 5-6 căței de usturoi zdrobiți.

Acum putem așeza un strat de roșii, printre care punem 3 ardei bulgărești. Deasupra acestora punem 1 crenguță de coacăză, 2 crenguțe de cimbru și acoperim totul cu alt strat de roșii.

Acoperim roșiile cu 4 căței de usturoi, 1 tulpină de țelină (pe care o boțim cu mîna pentru a o așeza mai bine) și cîteva porțiuni de crenguță de mărar și frunză de hrean.

După ce am umplut borcanul bine, pregătim saramura.

Într-o căldare de 10 l cu apă rece, adăugăm sarea și zahărul. Amestecăm totul bine și turnăm în borcan pînă se umple ochi. Acoperim borcanul cu un capac și îl punem să se mureze la rece.
*dacă dorim să mîncăm roșiile murate slab sărate, acestea se lasă să se mureze la cald pentru aproximativ 10 zile. În cazul în care acestea se lasă pentru iarnă, nu uitați să le murați la rece (de exemplu, în beci). Periodic, borcanul cu roșii urmează a fi agitat. 

fdce2f4a-38a2-482a-a159-ff025666837c

Roșiile murate aromate sînt gata.

Bon appétit!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s