Supă de linte în stil oriental

Astăzi am chef de ceva cu gust oriental, de aceea am decis să încerc o supă de linte, mai ales că lintea nu lipsește niciodată din casa noastră. Ador felul în care popoarele din Orientul Mijlociu combină condimentele, creînd astfel mîncăruri cu gust profund și foarte aromat. Supa de linte reprezintă una din principalele mîncăruri ale musulmanilor. Am încercat-o pentru prima dată în Turcia și mi-a plăcut mult, de aceea am decis să o repet și acasă.

Ingredientele necesare:

  • 1¼ cană linte roșie
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov mare
  • 2 tulpini țelină
  • ½ ardei gras portocaliu
  • 4 căței usturoi
  • 1 rădăcină păstîrnac
  • 4 căni bulion de carne
  • 2 căni apă
  • ¼ lămîie mică
  • 1 frunză de dafin
  • 1 linguriță cumin măcinat
  • 1 linguriță curcuma măcinată
  • ½ linguriță paprika afumată
  • ½ linguriță ghimbir praf
  • ulei de floarea-soarelui
  • sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)
  • pătrunjel (pentru servire)
  • iaurt natural (pentru servire)

bfd71e61-8f3b-49fa-80f3-a4900dafcfa4

Pentru început punem lintea într-o strecurătoare, o spălăm cu apă calduță și o punem cu tot cu strecurătoare în apă rece pentru aproximativ 30 minute, timp în care aceasta se va înmuia. După ce s-a înmuiat, o stoarcem de apă.

Între timp curățăm legumele și le tăiem cubulețe mici. Încingem un castron și la foc mediu călim legumele (în afară de usturoi) pentru aproximativ 7 minute, după care adăugăm usturoiul mărunțit pe care îl călim încă 30 secunde.

Apoi, adăugăm lintea înmuiată și amestecăm totul. După care incorporăm pe rînd cuminul, curcumaua, paprika, ghimbirul și frunza de dafin. Amestecăm iarăși totul și turnăm bulionul de carne și apa. Mărim focul pentru ca supa să înceapă să fiarbă, după care punem capacul și micșorăm focul la minimum. Lăsăm supa să fiarbă la foc încet pentru aproximativ 20 minute sau pînă cînd lintea este fiartă, amestecînd totul  periodic.

Scoatem frunza de dafin din supă și cu ajutorul blenderului mixăm supa pînă cînd obținem o compoziție fină și cremoasă.

Stoarcem sucul de lămîie și îl adăugăm în supă. Asezonăm supa cu sare și piper negru proaspăt măcinat după gust.

6b44a17a-81a2-4f69-a779-6897b54e6121

Supa de linte în stil oriental este gata și se servește cu iaurt natural și pătrunjel tocat.

Bon appétit!

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s