Borș roșu cu costiță de vițel

Borșul roșu sau borșul cu sfeclă roșie reprezintă un preparat tradițional ucrainean, care se prepară preponderent din rădăcinoase. Este ușor de preparat și se numără printre bucatele preferate ale familiei mele. În special, datorită faptului că cunosc acest fel de mîncare din fragedă copilărie. Și cum eu am preluat multe din rețetele mamei, borșul roșu a ajuns și în meniul familiei mele. Iată cum prepar eu borșul roșu.

Ingredientele necesare pentru bulion:

  • 500 g costiță de vițel
  • 3 l apă
  • sare
  • 3-4 boabe de piper negru
  • 1 frunză de dafin

Ingredientele necesare pentru borș:

  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov mediu
  • 1 sfeclă roșie mare
  • ¼ rădăcină mică de țelină
  • ¼ căpățînă mică de varză
  • 3-4 cartofi medii
  • 2 linguri suc de tomate
  • borș acru (după gust)
  • ulei
  • leuștean, pătrunjel, mărar tocat (după gust)

420e75de-ebcd-4685-bc99-335145824387

Înainte de toate ne apucăm de prepararea bulionului. Eu folosesc anume costița de vițel deoarece gustul pe care îl oferă carnea cu tot cu os e mult mai intens. Tăiem costița de vițel în bucăți mai mici și o punem într-un castron. Turnăm apa și punem castronul la foc mediu. Cînd apa începe să elibereze spuma de la carne, luăm castronul de pe foc, aruncăm prima apă și facem bulionul din cea de-a doua apă. În momentul în care a doua apă începe să fiarbă, adăugăm sarea, frunza de dafin și boabele de piper negru. Lăsăm bulionul să fiarbă la foc mic pînă cînd carnea este gata (pentru aproximativ 1 oră).

Acum că avem bulionul gata, putem face borșul roșu.

Curățăm legumele. Ceapa o tăiem cubulețe mici, iar cartofii cuburi mai mari. Morcovul, țelina, sfecla și varza le tăiem julienne (fîșii lungi și subțiri).

Încingem o tigaie și călim la foc mediu morcovul, sfecla și țelina pentru aproximativ 5 minute. Adăugăm sucul de tomate și lăsăm totul la foc pentru încă 2 minute, amestecînd continuu.

Adăugăm în bulion ceapa și cartofii. Le fierbem aproximativ 10 minute sau pînă cînd cartofii sînt aproape gata. Adăugăm amestecul de rădăcinoase și varza. Lăsăm totul să fiarbă încă 10 minute sau pînă cînd toate rădăcinoasele sînt gata. Adăugăm borșul acru și sarea după gust. Stingem focul și adăugăm în borș verdețurile. Borșul este gata și poate fi servit cu smîntînă.
*aș vrea să vă împărtășesc un mic secret, borșul de a doua zi e mult mai aromat și mai gustos decît cel proaspăt preparat. 

Bon appétit!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s