Tiramisu cu zmeură și ciocolată

De multe ori zic că “nu există coincidențe sau întîmplări care să nu aibă la mijloc anumite motive”, căci toate se întîmplă dintr-un anumit motiv. Iată că și acest desert a apărut în familia noastră nu întîmplător. Noi îi mai zicem “desertul lui Vasile”. Și veți afla de ce.

Soțul meu, Vasile, adoră deserturile, în special cele care au 99% ciocolată neagră. Chiar dacă e așa, în topul lui de deserturi, acesta ocupă locul doi. Și nu în zadar. Acest desert este de-a dreptul unul de vară, deoarece nu necesită a fi copt, conține fructe, este foarte fin și se servește rece.

Totul a început într-o zi de vară, cînd soțul meu privea o emisiune culinară și a văzut rețeta acestui desert. Aceasta fiind foarte simplă, a decis să ne facă o surpriză și să-l pregătească singur. De atunci, acest desert nu a mai ieșit din meniul nostru. Și, astăzi, vreau să vă împărtășesc și vouă rețeta unui Tiramisu cu zmeură și ciocolată absolut delicios.

Picture1

Ingredientele necesare:

  • 125 g biscuiți Savoiardi
  • 500 g mascarpone
  • 2-3 portocale
  • 1 lingură whisky
  • 3-4 linguri zahăr pudră
  • 50-100 ml lapte
  • ½ linguriță esență de vanilie
  • 150 g zmeură
  • 1 tabletă ciocolată neagră
  • mentă (pentru decor)

Picture2

Într-o tavă de aproximativ 20 x 30 cm, așezăm biscuiții. Apoi, stoarcem sucul portocalelor și îl turnăm deasupra biscuiților, după care îi stropim cu whisky.

Separat, într-un bol amestecăm cu un tel brînza mascarpone, zahărul pudră și esența de vanilie. Dăm prin răzătoare coaja unei portocale și o adăugăm la amestecul de mai sus. Adăugăm treptat laptele pînă cînd obținem o textură cremoasă a amestecului de mascarpone.
*textura amestecului de mascarpone urmează a fi ca a unei smîntîne cu procent înalt de grăsime. 

Acoperim cu această cremă biscuiții înmuiați. După care, așezăm zmeura.

Punem tableta de ciocolată neagră, care a stat la frigider, pe un tocător cu partea netedă în sus. Luăm un cuțit lat și îl tragem cu ambele mîini de-a lungul tabletei de ciocolată, formînd astfel fîșiile de ciocolată. Luăm atent fîșiile de ciocolată cu cuțitul și le presărăm peste zmeură.
*ne străduim să evităm presărarea fîșiilor de ciocolată cu mîna, deoarece acestea se topesc imediat.

Decorăm desertul cu frunzulițe de mentă și îl punem la frigider pentru cel puțin 2 ore. Tiramisu cu zmeură și ciocolată este gata.

Bon appétit!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s