Îmi place mult să combin carnea cu vinul, căci gustul acesteia se schimbă dintr-odată, capătă profunzime și intensitate. De aceea, vă îndemn să încercați rețete în care alături de carne folosim un vin bun sau un strop de brandy. Credeți-mă, veți simți imediat diferența în gust și aromă.
Plus la asta, cînd vreau să obțin carnea “care se topește în gură”, recurg la modul de preparare “slow-cooking”. Durează ceva mai mult timp, însă rezultatul e uimitor.
Astăzi, voi folosi această metodă de preparare și voi pregăti carne de vițel în vin roșu la cuptor, timp de 3 ore.
Ingredientele necesare:
- 600 g mușchiuleț de vițel
- 250 ml vin roșu sec
- 2 cepe mari
- 3 morcovi
- 4 roșii
- 2 tulpini de țelină
- 5 căței de usturoi
- 1 lingură de făină
- 1 linguriță zahăr brun (după gust)
- 1 crenguță de cimbru proaspăt
- 1 crenguță de rozmarin proaspăt
- 6-7 boabe de piper negru
- 1 frunză de dafin
- 1 bețișor de scorțișoară
- ulei de măsline
- sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)
Începem cu setarea rolei la 180º.
Spălăm, curățăm și tăiem legumele. Ceapa și țelina – cuburi, iar morcovii – rondele mai mari. Roșiile le blanșăm în apă clocotindă pentru cîteva secunde. Acest lucru ne permite să înlăturăm mai ușor pielița acestora. După care, le tăiem semicercuri. Usturoiul îl putem lăsa în coajă, căci mai tîrziu îl vom înlătura din mîncare.
Apoi, încingem o tigaie și la foc mediu călim în ulei de măsline ceapa, morcovul, țelina, usturoiul, ierburile și bețișorul de scorțișoară, pentru aproximativ 5 minute.
Între timp, tăiem carnea în fîșii de aproximativ 5 cm lungime și o presărăm cu făină, scuturînd-o de excesul acesteia.
Adăugăm carnea în tigaie și o călim împreună cu legumele pentru cîteva minute. Apoi, adăugăm roșiile, vinul, boabele de piper negru, frunza de dafin și asezonăm totul cu sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust.
Cînd amestecul începe să fiarbă, îl turnăm într-un vas de copt pe care îl acoperim cu folie de aluminiu și îl punem la cuptor pentru minimum 3 ore sau pînă cînd carnea “se topește în gură”.
De obicei, eu gust sosul în care carnea se înăbușă peste aproximativ 2 ore din momentul în care am pus carnea la cuptor. În cazul în care sosul pare a fi un pic acru, adaug zahărul brun.
Înainte de a servi carnea de vițel, înlăturați bețișorul de scorțișoară, crenguțele de rozmarin și cimbru, cățeii de usturoi și gustați dacă mîncarea are suficientă sare și piper negru.
Carnea de vițel în vin roșu la cuptor este gata și poate fi servită imediat.
Bon appétit!
Of, cum arata! Se poate incerca si cu carne de porc? Eu nu prea ma pricep sa o aleg pe cea de vita.
LikeLiked by 1 person
Ileana, cred ca se poate si cu cea de porc. De ce nu?! Incearca, si apoi imi vei zice cum a iesit!
LikeLike