Plăcinte cu brînză de vaci, coadă de ceapă și mărar în foi de lavaș armenesc

Aroma plăcintelor proaspăt scoase din cuptor nu se compară cu nici o altă aromă. După cum ziceam anterior, aroma plăcintelor mi s-a întipărit încă de mic copil. Bunicile mele obișnuiau să facă deseori plăcinte și coacerea plăcintelor se asocia cu un ritual întreg. Totul începea cu pregătirea focului în cuptor. Bunica pricepea foarte bine momentul cînd focul este numai bun pentru a pune plăcintele la copt. Urmau cîteva tipuri de plăcinte – cu cartofi și jumere, cu varză murată, cu brînză proaspătă de vaci și cu brînză de oi. Toți așteptam cu nerăbdare momentul cînd ne așezam la masă și ne delectam cu plăcințele proaspete și vreau să vă spun că plăcinte mai gustoase ca cele coapte în cuptor nu am mîncat.

Rețeta plăcintelor coapte în cuptor o voi împărtăși mai tîrziu, iar astăzi voi pregăti plăcinte după o rețetă mult mai simplă, dat fiind că gospodinele din ziua de azi sînt mult prea ocupate și deseori renunță la idea de a pregăti plăcinte acasă.

Ingredientele necesare:

  • 1 pachet de lavaș armenesc (2 foi de lavaș)
  • 500 g brînză proaspătă de vaci
  • sare (după gust)
  • 1 legătură ceapă verde
  • 1 legătură mărar proaspăt
  • 4 ouă
  • ulei de floarea-soarelui
  • 100 g smîntînă

DSC_2399

Pentru început setăm rola la 200º. Apoi, pregătim umplutura pentru plăcinte. Pentru aceasta tăiem mărunt ceapa verde și mărarul. Amestecăm brînza de vaci cu ceapa verde, mărarul și 3 ouă. Adăugăm sare după gust. Umplutura este gata.

Apoi tăiem fiecare foaie de lavaș armenesc în 2 jumătăți. Ungem cu o pensulă o parte a lavașului tăiat cu ulei de floarea-soarelui  și punem foile una peste alta, astfel încît partea lavașului care nu a fost unsă cu ulei să suprapună partea lavașului care a fost unsă.

După care întindem pe fiecare foaie de lavaș (cam pe jumătate din suprafață) umplutura din brînză de vaci. Apoi sucim bine fiecare foaie, astfel încît să formăm o ruladă (plăcinta propriu-zisă).

Pe un platou de copt, așezăm pergament, iar apoi punem una lîngă alta plăcintele din lavaș. Într-un bol mic batem 1 ou, după care incorporăm smîntîna. Cu acest amestec ungem plăcintele și le punem în rolă să se coacă pentru aproximativ 25-30 minute. Acestea sînt gata cînd capătă o culoare auriu-maronie. După ce s-au copt pot fi servite imediat.

Bon appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s