Pentru noi, femeile, sezonul cald se asociază cu fructe și legume proaspete, însă, pentru mulți dintre bărbați, sezonul cald se asociază cu începutul pescuitului. Ăsta este și cazul soțului meu. Și eu sînt cea norocoasă care se bucură, alături de fructe și legume proaspete, de mult pește proaspăt.
Astăzi, vreau să împărtășesc rețeta simplă a supei de pește, pe care am preluat-o de la maică-mea.
Ingredientele necesare pentru bulion:
- 1 kg oase de pește
- 1 ceapă mare
- 1-2 tulpini de țelină
- 2 morcovi medii
- 1 felie de lămîe (∼ 1 cm grosime)
- pătrunjel (după gust)
- 1 frunză de dafin
- 5-6 boabe de piper negru
- sare (după gust)
- 2 l apă
Ingredientele necesare pentru supă:
- 500 g fileu de crap
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 tulpină de țelină
- 4 cartofi medii
- 1 ardei gras
- 2 roșii
- 125 g orez lung
- 3 cepe proaspete
- leuștean (după gust)
- mărar (pentru servire)
Pentru a prepara bulionul de pește, într-un castron punem oasele de pește, punem întregi ceapa, morcovul și țelina, adăugăm felia de lămîe și turnăm apa. Punem castronul la foc mediu, pînă apa începe să elibereze spuma de la pește. Strîngem spuma și, lăsînd bulionul să fiarbă la foc mic, adăugăm sarea, frunza de dafin și boabele de piper negru. Lăsăm bulionul să fiarbă încet pentru aproximativ 20-30 minute. După care, îl strecurăm printr-o sită măruntă, pentru a separa părțile solide de cele lichide. Bulionul este gata.
Acum, că avem bulionul gata putem prepara supa de pește.
Pentru început tăiem cubulețe mici ceapa, morcovul, țelina și ardeiul gras, iar cartofii – cuburi mai mari.
*cînd gătesc alte supe, călesc un pic legumele, însă în cazul supei de pește, prefer să le pun în bulion crude, pentru a face această supă și mai ușoară din punct de vedere caloric.
Roșiile se taie felii, dacă sînt mai mari, sau jumătăți, în cazul roșiilor cherry. Cozile de ceapă proaspătă se mărunțesc, iar bulbii albi de ceapă se lasă întregi. De asemenea, mărunțim leușteanul și mărarul.
Într-un castron turnăm bulionul și îl punem la fiert. În momentul cînd acesta începe să fiarbă, adăugăm legumele tăiate și le lăsăm să fiarbă la foc mediu pînă cînd cartofii sînt aproape gata (∼15 minute). Apoi, adăugăm fileul de pește, ardeiul gras și orezul și lăsăm să fiarbă încă 5 minute. După care, adăugăm roșiile feliate, bulbii albi de ceapă proaspătă și coada de ceapă și lăsăm să fiarbă încă 5 minute. Punem sarea după gust, leușteanul și mărarul. Supa de pește este gata.
Bon appétit!
Mulțumim pentru rețetă! Și eu am încercat-o! Super-gustoșenie s-a primit! 🙂
LikeLiked by 1 person
Cu plăcere dragă Inga!!! Mă bucur mult să aud că rețetele mele vă alintă receptorii gustativi 😉
LikeLike